Vatikán jmenoval první teoložky do řad svých poradců. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že Svatý stolec potichu učinil krok ke zrovnoprávnění žen.

"Hranice byla prolomena," řekl agentuře jeden vatikánský činitel, který nechtěl být jmenován. Podle něho rozhodně nejde o nějaké gesto, které by bylo načasováno k Mezinárodnímu dni žen.

Papež Jan Pavel II. o víkendu povolal obě teoložky do Mezinárodní teologické komise, která je vlivným poradním orgánem. Vatikán popřel, že jmenování souvisí s tím, že jsou ženy.

Liberálně smýšlející katoličky papežovi vytýkají, že lpí na na učení, podle něhož mohou být členy duchovního stavu jen muži.

Seznam nových členů komise dnes bez jakéhokoli komentáře uveřejnil vatikánský list L'Osservatore Romano. Je mezi nimi sestra Sara Butlerová z University of Saint Mary of the Lake v Chicagu a Barbara Hallenslebenová z univerzity ve švýcarském Fribourgu.

"Nebyly vybrány kvůli tomu, že jsou ženy, bylo to pro jejich kompetentnost," řekl agentuře Reuters kardinál Georges Cottier, bývalý předseda komise. "Ženy mohou se svou vlastní citlivostí přistupovat k některým problémům z jiného hlediska než muži," podotkl.

Butlerová a Hallenslebenová se v církvi zařazují mezi nejvýše postavené ženy.

Na nejvyšších místech jsou ve vatikánských úřadech muži, ženy zastávají jen nižší funkce. V církvi mohou být kněžími pouze svobodní muži, ženy se mohou stát představenými ženských řeholních společenství.