Celkem je pro ty, kdo dodržují šabat, zapovězeno 39 činností. Po desetiletí museli praktikující Židé hledat způsoby, jak v kuchyni nařízení šabatu obcházet. Přelepovali spínač v lednici, aby se po otevření dvířek nerozsvítilo světlo. Anebo před pátečním večerem vyšroubovali žárovčičku. Troubu zapnuli předem, aby si mohli během šabatu ohřát jídlo a nemuseli ji zapínat.

Jonah Ottensoser v černé jarmulce na hlavě se naklání nad sporákem v kuchyni svého bytu v americkém Baltimore. Ale nechystá se péct koláč. Jen se chce pochlubit nejnovějším výtvorem - sporákem, který si mohou koupit ortodoxní židovští zákazníci, píše internetový server Wired News. 

Všechna bezpečnostní opatření, jako jsou senzory vypínající troubu zapnutou déle než 12 hodin, či senzory
rozsvěcející lednici po otevření, jednoduše nejsou košer. A to je důvod, proč se do jejich elektronických útrob začal
dívat Jonah Ottensoser. Sám ortodoxní Žid a bývalý letecký inženýr spolupracuje s takovými firmami, jako je General
Electric, Electrolux či Viking a vede je k výrobkům se zabudovanou elektronikou a mechanickými udělátky vhodnými i pro šabat. Jeho domovským působištěm je společnost Star-K, nezisková skupina, která označuje výrobky jako košer.

Takových společností je na světě několik set, ale Star-K je jediná, která toto označení udílí technologiím a Ottensoser je jejím jediným konzultantem v tomto oboru. To z něj činí na světě jediného osamělého experta, jenž zaručuje, že každý pohyb elektronu v domácím spotřebiči, je posvěcený bohem. Od doby, kdy se Star-K začal spolupracovat, pomohl Ottensoserdevíti společnostem navrhnout šabatové verze pro více než 300 druhů sporáků a pečících trub a několik desítek ledniček. Když se domácí spotřebič přepne do "šabatového módu", světla zůstávají vypnutá a displeje prázdné. Větráky se zastaví, kompresory zpomalí.

V takové košer ledničce nesvítí světlo, nemrazí se automaticky led, nebliká alarm indikující zkažené potraviny,nesvítí displej s ukazatelem teploty. V zásadě tak Ottensoser změní elektronikou nadupanou drahou ledničku na zařízení, jaké si jeho babička mohla koupit po druhé světové válce.

Jedním z nejtěžších úkolů Ottensoserovy práce je vysvětlit inženýrům záludnosti židovských pravidel. Obvykle začíná tím, že se soustředí na pojem nepřímé akce. Pravidla šabatu zakazují Židům vykonávat akce, které vyvolávají přímou reakci - to je kvalifikováno jako zakázaná práce. Ale nepřímé akce jsou košer. V hebrejštině se tento pojem označuje gramma.

Existují dva druhy, vysvětluje Ottensoser. Řekněme, že zmáčknete vypínač, ale světlo se nerozsvítí okamžitě. To je
časová gramma. A existuje také gramma mechanické nepřímosti, kdy myš šlapající v kolečku spustí kladivo a to zmáčkne tlačítko, jež odpálí raketu, Nedá se říct, že by raketu odpálila sama myš.Ottensoser obvykle vede výrobce, aby do svých produktů zabudovali snazší časové grammy. Rabíni se rozcházejí v názoru, jak velká časová prodleva je třeba. Moshe Heineman, rabín spolupracující se Star-K, schvaluje pět vteřin. Aby byl určitě za vodou, doporučuje Ottensoser 15 vteřin.

Jakkoli může vypadat zabudovávání šabatového módu do domácích spotřebičů zvláštně, jen ve Spojených státech je na 900.000 ortodoxních židovských domácností a na světě miliony dalších.Vyrobit košer spotřebiče je proto nejen dobrý byznys, ale také dobrá vizitka firmy, která se chce profilovat jako tolerantní k jiným náboženským a kulturním hodnotám.

Sestaveno s použitím materiálů ČTK