10. česká letní speciální olympiáda, která startuje dnes 1. července 2010 v Praze, přivítá také sportovní tým Diakonie ČCE – střediska Světlo ve Vrchlabí. Národní utkání je současně kvalifikací pro Světové letní hry SO 2011 v Athénách. Diakonie ČCE – středisko Světlo již přes 17 let poskytuje sociální péči lidem se zdravotním postižením. Od r. 2001 při středisku aktivně funguje klub SK Krkonoše, který se věnuje stolnímu tenisu a bocce. Dnes v klubu trénuje 11 sportovců se zdravotním postižením.

Her se účastní 760 sportovců, partnerů a trenérů z 91 sportovních klubů z celé ČR. Kromě sportovních soutěží je součástí pražského programu mj. i zahajovací koncert, kde vystoupí Lucie Bílá či houslový virtuos Pavel Šporcl. Z vrchlabského střediska Diakonie ČCE se pražské olympiády účastní hráči v bocce. „Hráči se na turnaj těší, na takových akcích vznikají i celoživotní přátelství. Jakkoliv je kupříkladu cestování pro náš tým náročnější než v běžných podmínkách,“ říká Jiří Cupák, ředitel střediska.

Bocca – týmový sport přizpůsobený handicapu
Bocca je unikátní týmový sport, svými pravidly přizpůsobený lidem se středně těžkým mentálním nebo tělesným postižením, kteří při sportování používají speciálních pomůcky a v případě těžšího postižení spolupracují s asistenty. Disciplína je podobná hře petanque.

Při samotné hře si sportovci užijí hodně napětí a zábavy. „V některých partiích nevíte do poslední chvíle, kdo vyhraje. Náš klub letos veze na speciální olympiádu sportovce, kteří nás ještě moc nereprezentovali. Cílem není všude posílat jen ty nejlepší,“ dodává Jiří Cupák.

V rámci tréninků SK Krkonoše cvičí hráči pravidelně v posilovně, jezdí do bazénu, chodí na kuželky, od jara do podzimu mohou využívat také hipoterapii. Cílem je umožnit klientům účast v soutěžích, posílit jejich fyzickou a psychickou zdatnost a integraci do společnosti - pomáhat k osvojení sportovního chování a návyků mj. s využitím nového zákona o podpoře sportu pro postižené.

Informace o klubu najdete na webu střediska www.vrchlabi.diakoniecce.cz . Foto: archiv Diakonie ČCE