Bible 21Zpravodajský server Idnes.cz minulý týden zveřejnil zprávu o zákazu čtení Bible v Kolíně, které se konalo v rámci projektu Celonárodní čtení Bible. Čtení, které se mělo uskutečnit na kolínském Karlově náměstí tak nakonec proběhlo na sídlišti u nákupního střediska Centrum. V pondělí se objevilo podrobnější vyjádření radního Jana Pospíšila (TOP 09), ve kterém odůvodňuje nepovolení akce.

„Na sobotu 23. 4. 2011 byly nahlášeny tři akce. Jako první došla žádost Mercedes veteran car clubu, druhou žádost dodala DSSS a třetí byla ohlášena zmiňovaná církevní akce. Rada města povolila tu akci, která byla nahlášena jako první. Žádost DSSS byla zamítnuta stejně jako pořadateli „Čtení Bible“, kterému byla ovšem nabídnuta lokalita jiná a pro danou akci (alespoň dle mého názoru) vhodnější,“ napsal radní Pospíšil ve své odpovědi pro časopis Duše a hvězdy.

Pospíšil dodal, že prostředí ke konání čtení bylo nedůstojné: „Osobně se domnívám, že prostředí, které náměstí v Kolíně v sobotu nabízelo, bylo naprosto nevyhovující pro tak vážnou a komorní akci, jakou čtení Bible je a jsem přesvědčen, že by se jednalo spíše o ponížení a znevážení toho, co smyslem takovýchto akcí má být.“

O vyjádření k celé situaci jsme poprosili i pastora Apoštolské církve v Kolíně a jednoho z hlavních organizátorů akce Františka Fleka:

Dostal jste již odpověď na dopis (či jiné vyjádření), ve kterém jste požadoval vysvětlení postupu radnice?

Zatím ne, jelikož jsme zatím žádný dopis nestihli dát dohromady. Příští týden se sejdeme jako 3 zástupci pořadatelů (třech církví) a naší písemnou reakci dáme dohromady. 

Myslíte si, že by se akce veterán klubu a čtení Bible mohlo na náměstí uskutečnit zároveň?

Asi měsíc před akcí jsme podali žádost na odbor dopravy. Několik dní nato mi pověřená úřednice volala, že v pátek 22. dubna by to na náměstí být mohlo, ale v sobotu 23. dubna tam mají již nahlášenou akci veterán klubu od 7:00 do 13:00 hodin. Chtěl jsem tedy zjistit, zda by byly podmínky k tomu, aby se obě akce mohly konat zároveň. Proto jsem žádal o kontakt na pořadatele ze strany veterán clubu, abych se s ním mohl spojit a zjistit, jaký je charakter jejich akce. Pokud by tam měli své vlastní ozvučení a doprovodný program, pak by to opravdu nešlo skloubit. Kontakt jsem ze strany města nedostal, takže jsem nic nezjistil. Nicméně jsme nadále trvali na tom, aby se čtení v pátek konalo na náměstí. Asi týden před posledním projednáním rady města (18. 4.) bylo jasné, že v sobotu 23. dubna se to uskuteční jinde (sídliště - u střediska Centrum). Takto jsme to i telefonicky dojednali s úřednicí a odboru dopravy.

Z jakého důvodu jste odmítli radnicí nabídnutou lokalitu?

Chtěli jsme Bibli číst na náměstí stejně jako loni a předloni, kdy to prošlo bez problémů. Náměstí také vnímáme jako určité kulturní centrum města a v neposlední řadě chceme samozřejmě číst Bibli tam, kde se soustřeďují lidé. Náhradní lokality mi telefonicky sdělil pan starosta v rozhovoru. Jako první padla lokalita Kmochova ostrova, případně další městské parky. Jak jsem již uvedl výše, na sobotu jsme si už sami určili náhradní lokalitu z důvodu akce veterán clubu.

Foto: Bible21.cz