Odvrácená strana života M. L. Kinga

Martin Luther King pronáší v roce 1963 u Lincolnova pomátníku svůj slavný projev
Autor: U.S. Departmant of State / Public domain

Před několika dny (28. srpna) si svět připomněl padesáté výročí slavné řeči, nazývané I Have a Dream (Mám sen). Pronesl ji Martin Luther King, americký baptistický kazatel, ale i jeden z nejvýznamnějších vůdců afroamerického hnutí za lidská práva. Americká zpravodajská stanice CNN o něm přinesla v této souvislosti informace, jež ukazují, že i tenhle slavný a obdivovaný vůdce boje za lidská práva „byl jenom člověk“. 

Martina Luthera Kinga sledovala a odposlouchávala FBI. Podle Davida Garrowa, aktivisty za lidská práva, dokumenty o Kingovi ukazují, že byl neskutečně nesobecký a zároveň nesmírně kritický vůči sobě. Věřil tomu, že jeho úlohou je sloužit jiným. Postrádal jakékoliv manýry egomaniaka a nebyl to žádný slávomam. 

 FBI doufala, že z odposlechů získá důkazy o tom, že King je pod vlivem komunistů. Nic takového ale záznamy neukázaly. Odposlouchávací zařízení měl nainstalováno doma i v kanceláři. Sáhodlouhé informace o Martinovi Lutherovi Kingovi však obsahovaly nečekané zprávy z jeho milostného života. Jako kupříkladu kompromitující okolnosti, nebo jeho „barvitý“ vtip o zavraždění prezidenta Kennedyho ve společnosti opilých přátel. 

Americká internetová publikace International Business Times se sídlem v New Yorku píše, že se často zapomíná, že i Martin Luther King byl také jenom člověk. Bezpochyby jedna z nejvlivnějších osobností 20. století byla člověkem s docela přízemními chybami. Byl docela jiný, než jaký je obraz, který v současnosti vykreslují média. 

Ve chvíli, kdy na něj mířil jeho vrah James Earl Ray, dělal King cosi, co jeho děti nikdy neviděly. Martin Luther King kouřil cigaretu. Celý život kouřil, ale před vlastní rodinou to tajil. Monitorování osobního Kingova života FBI ukázalo, že prošel množstvím mimomanželských milostných vztahů. Jeho žena Coretta Scott Kingová prožívala jejich manželství jako velkou deziluzi. 

Dokonce i poslední noc svého života trávil se ženou, která nebyla jeho manželkou. Jeden z jeho poradců později řekl, že King a jeho spolupracovníci věřili biblickému principu o zákazu sexu mimo manželství. Pro Kinga bylo pokušení ale příliš veliké. Podle poradce měl King jednoduše slabost pro ženy. Takovou, že byl dokonce označen za pokryteckého pastora.  

Anna Budajová je spolupracovnicí Českého rozhlasu Plus (http://www.rozhlas.cz/plus/portal/)