Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet

Praktická víra

Tomáš Halík vs. prezident Hnutí pro život Radim Ucháč

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 24. 1. 2008
Jak  Magazín ChristNet.eu informoval, prezident Hnutí pro život v ČR Mgr. Radim Ucháč 9. ledna 2008 zaslal jménem Hnutí otevřený dopis lidoveckým senátorům Petru Pithartovi a Josefu Vaculíkovi.Ti veřejně vyjádřili svoji podporu Janu Švejnarovi  pro úřad prezidenta republiky. V dopisu se zdůrazňuje, že Klaus má v etických otázkách jasnější a přijatelnější postoje než Švejnar. Na stanovisko Radima Ucháče reagoval ve středu 23. ledna prof. Tomáš Halík, jenž ve svém otevřeném dopise prezidentovi Hnutí pro život tato tvrzení vyvrací a označuje je za pomluvu, jež je trestným činem (podle § 206, odst. 1 Trestního zákona).

Katolické církvi hrozí přebytek kněží

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 31. 12. 2007

Církev dnes

Ústavní soud nejtěsnější většinou potvrdil sporný církevní zákon

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 14. 11. 2007
Sporná novela církevního zákona není protiústavní a nadále platí. Jak jsme již informovali, Ústavní soud včera zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení normy. Zákon prosazený levicí kritizovali představitelé církví, protože podle nich omezuje jejich práva. Soud však tento názor nepřijal a nejtěsnější většinou osmi soudců proti sedmi zákon potvrdil. V následujím článku přinášíme shrnující informace o vývoji problému i řadu vyjádření politiků a představitelů církevního života.

Portréty a rozhovory

Na Západě nikomu nevadí, že v různých funkcích jsou křesťané

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 2. 11. 2007
V rámci 1. ekumenické pouti na Říp 28. října, nad níž převzalo záštitu také Ministerstvo pro místní rozvoj, poskytl ministr Jiří Čunek exklusivní rozhovor pro Magazín ChristNet.eu. Vyjádřil se v něm k problematice ekumenismu, odpověděl na dotaz, zda se má KDU-ČSL přejmenovat, dotkl se obecně lidských etických otázek a zevrubně odpověděl na otázku vztahů státu a církve a jejich připravovaných změn. Konkrétních politických událostí se rozhovor netýkal.

Církev dnes

Představitelé církví nesmějí mít ornát či talár

Jan Uhlíř, Jiří Baroš , Jiří Baroš / 26. 10. 2007

Článek měsíce

Polarizace v katolické církvi

David Peroutka / 16. 3. 2024