Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež na konci února rezignuje

Ze světa / juml / ČTK / 11. února 2013 12:06
Papež na konci února rezignuje

Vatikán - Papež Benedikt XVI. dnes překvapivě oznámil, že 28. února opustí svůj úřad. V latinském projevu řekl, že odchod z čela katolické církve dlouho zvažoval. Přesné důvody svého rozhodnutí nesdělil, je však možné, že za ním stojí zdravotní důvody. "Tíží ho stáří," řekl agentuře DPA papežův bratr Georg Ratzinger. 

Pětaosmdesátiletý Benedikt svůj odchod ohlásil osobně při zasedání papežské konzistoře. Jeho nečekané rozhodnutí ale způsobilo obrovské pozdvižení, protože dobrovolný odchod papeže je naprosto nevídaným jevem. Podle agentury AP se něco podobného nestalo téměř 600 let.

"Papež oznámil, že se svého duchovního úřadu vzdá 28. února ve 20:00 SEČ. Tím začíná tak zvané období sede vacante (uprázdněného papežského stolce)," řekl mluvčí Vatikánu Federico Lombardi. Konkláve, tedy volební sbor, který zvolí příštího papeže, se má uskutečnit do konce března.

Benedikt XVI. se stal papežem v dubnu 2005, po smrti svého předchůdce Jana Pavla II. Do úřadu nastupoval v 78 letech. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)