Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Hans Küng varuje před záměrem Benedikta XVI. bydlet i po rezignaci v Římě

Ze světa / vlu / ČTK / 14. února 2013 18:11
Hans Küng varuje před záměrem Benedikta XVI. bydlet i po rezignaci v Římě

Ilustrační foto
Autor: Papalvisit.co.uk / M. Mazur

Vatikán - Papež Benedikt XVI. dnes dal najevo, že se po své rezignaci ke konci tohoto měsíce stáhne do izolace a zůstane skryt před zraky veřejnosti. Papežova slova tlumočila agentura Reuters. Kritici odstupující hlavy katolické církve vyjadřují obavy, aby se Benedikt XVI. nestal "stínovým papežem".

"Přestože se odebírám ke svým modlitbám, budu vám všem vždy blízko a jsem si jistý, že i vy budete blízko mně, i když zůstanu skrytý světu," řekl dnes papež na setkání s kněžími římské diecéze. Papežův bratr Georg Ratzinger již v úterý novinářům řekl, že Benedikt plánuje neukazovat se po rezignaci na veřejnosti. Propříště by měl bydlet v klášteře na okraji Vatikánských zahrad, jež se nyní k tomuto účelu renovuje.

Poradce pro komunikaci Vatikánu Greg Burke se domnívá, že papežova volba uchýlit se do kláštera svědčí o jeho úmyslu vzdát se dosavadního vlivu. "Je to něco, co chtěl již delší dobu udělat. Ale myslím si, že to také naznačuje, že jeho role bude velmi zdrženlivá, a to je důležité, aby nenastala situace... kdy budeme mít současně dva různé papeže," uvedl Burke.

Teolog a otevřený papežův kritik Hans Küng ale vidí v plánech Benedikta XVI. bydlet i po 28. únoru ve Vatikánu nebezpečí pro reformu římské kurie. "Nebezpečí je, že Joseph Ratzinger převezme v Římě de facto roli stínového papeže," prohlásil Küng.

Budoucí papež by neměl být příliš mladý

Küng by mnohem raději viděl, kdyby se Benedikt XVI. po rezignaci vrátil do svého rodného Bavorska. "Když setrvá ve Vatikánu, bude tam nevyhnutelně udržovat kontakty a jednat," řekl Küng v rozhovoru pro italský list La Repubblica. "Kromě toho by mohlo dojít k nebezpečné polarizaci mezi přívrženci nového a starého papeže. To by znemožňovalo jednotné vedení církve," dodal švýcarský teolog. 

Budoucí papež by podle Küngova názoru neměl být příliš starý, ale také by neměl být příliš mladý. "Dlouhý pontifikát by vedl ke zkostnatění církve," domnívá se kritik. Küng soudí, že by papežové měli respektovat stejná pravidla jako biskupové a v 75 letech nabídnout svou rezignaci. 

Země původu nového papeže není pro Künga důležitá, hlava katolické církve se hlavně nesmí stát příliš "římskou". "Ratzinger nepocházel z Říma, ale nakonec byl tím nejřímštějším z Římanů a také v kurii," vysvětlil teolog.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)