Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Maďarský ústavní soud zrušil část církevního zákona týkající se registrací církví

Ze světa / MiH / ČTK / 26. února 2013 14:26

Budapešť - Maďarský ústavní soud dnes zrušil části sporného církevního zákona, které se týkají registrací církví parlamentem. Dnes o tom informovala agentura MTI. Zákon mimo jiné vyžadoval, aby oficiální status církve schválila ústavní většina poslanců, což podle soudu může vést k politickému rozhodování. Zmíněný právní předpis v minulosti kritizoval například generální tajemník Rady Evropy Thorbjörn Jagland.

Soud, jehož rozhodnutí má zpětnou platnost, ve zdůvodnění verdiktu uvedl, že v zákoně chybí nárok na podrobné zdůvodnění zamítavého stanoviska registrace a také v něm nejsou upřesněny žádné termíny, v jejichž rámci by měl parlament jednat. Soud také nesouhlasil s tím, že právní předpis nenabízel žádnou možnost opravného prostředku. Udělování církevního statusu navíc může vyústit v čistě politické rozhodnutí, konstatoval soud. Zároveň ale nezpochybnil právo parlamentu stanovit podrobné podmínky, které je pro získání statusu církve nutné splnit. Parlament by nicméně měl zavést efektivnější právní prostředky k tomu, aby odhalil organizace, které se ve skutečnosti náboženskými aktivitami zabývat nechtějí a jde jim jen o výhody.

Teprve po získání oficiálního statusu mají církve nárok na státní podporu a daňová zvýhodnění. Dříve na dotace v Maďarsku dosáhlo přes 350 církví, ale od loňského března, kdy zákon vstoupil v platnost, získalo oficiální uznání jen několik desítek z nich. Dříve církvím stačila pouhá registrace u soudu. Ústavní soud se církevním zákonem zabýval již v prosinci 2011, kdy ho ještě před vstupem v platnost anuloval. Problematický podle tehdejšího rozhodnutí soudu nebyl jen obsah tohoto právního předpisu, ale samotný proces jeho schvalování.

Kromě Jaglanda církevní zákon kritizovala také Benátská komise, poradní orgán Rady Evropy k ústavním otázkám, která loni označila podmínky uznávání církví maďarským parlamentem za "omezující svobodu vyznání". Vláda premiéra Viktora Orbána kritiku vždy odmítala a zákon obhajovala. Podle Budapešti byl potřebný, aby bylo možné profiltrovat "obchodní církve", které na dotacích a úlevách vydělávaly.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)