Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na obnovu vyšebrodského kláštera sdružení sehnalo 12 milionů Kč

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 2. dubna 2013 16:27
Na obnovu vyšebrodského kláštera sdružení sehnalo 12 milionů Kč

Klášter Vyšší Brod
Autor: Wikipedia.org / JŠu / Wikimedia Commons

Vyšší Brod (Českokrumlovsko) - Mezinárodní Sdružení na podporu cisterciáckého opatství Vyšší Brod vydalo od roku 2002 na obnovu vyšebrodského kláštera téměř 12 milionů korun. Největším projektem dosud bylo spolufinancování rekonstrukce zchátralé administrativní budovy opatství na dnešní návštěvnické centrum, řekl ČTK jednatel sdružení Klaus Zerbs. Právě sdružení bylo iniciátorem toho, aby se Vyšší Brod zařadil mezi čtyři města, kde v dubnu začne Hornorakouská zemská výstava. Poprvé v historii má přesah do jižních Čech.

Přípravy na výstavu, která má přilákat turisty do zemských destinací, finišují v Bad Leonfeldenu, Freistadtu, Českém Krumlově a právě ve Vyšším Brodě. Bude se konat od 26. dubna do 3. listopadu. Evropská unie projekt dotuje 99 miliony korun.

Sdružení, jež má sídlo v Horních Rakousích, se v klášteře podílelo třeba na financování přestavby Rožmberské oratoře na klenotnici pro Závišův kříž, který bude největším lákadlem výstavy. Aktuálně financuje obnovu klášterního nádvoří mezi kostelem a návštěvnickým centrem a dokončuje se také přestavba bývalé zpovědní kaple na Gotickou galerii.

Sdružení bylo založeno na popud zemského hejtmana Josefa Pühringera. Má členy v Rakousku, Česku, Německu, Kanadě a Brazílii, a to 24 jednotlivců a 22 firem a institucí. Prvotním záměrem sdružení bylo pomoci v budování návštěvnické infrastruktury v klášteře, protože opatství dosud žilo jenom ze vstupného. "Myslíme si, že turismus a hospodářský rozvoj tohoto regionu by se měl odehrávat na přeshraniční spolupráci," řekl Zerbs ČTK. "Je to radost tady pomáhat, měli bychom zapomenout na hranice, je to náš společný turistický zájem," dodal. Spolupráce Zemskou výstavou podle něj neskončí. Celá řada objektů v klášteře, který je národní kulturní památkou, potřebuje obnovu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)