Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polští preláti jednají o příspěvku z daní, prý půjde jen o drobné

Ze světa / vlu / ČTK / 3. května 2013 10:15

Varšava - Polští katolíci každým rokem své církvi věnují na šest miliard zlotých (asi 37 miliard Kč), zatímco stát přispívá k chodu církve jen dvěma miliardami (přibližně 12 miliard Kč). Uvedla to polská televize TVN 24 na okraj jednání prelátů v klášteru Jasná Hora u Čenstochové. Biskupové na jednání probírají dohodu s vládou, která má umožnit věřícím darovat na církve a náboženské společnosti půl procenta z daní.

"Ukazuje se ale, že 90 milionů zlotých (více než půl miliardy korun) získaných tímto způsobem, bude představovat jen velice malou část církevních financí," poznamenala televize. Ke katolické víře se hlásí na 90 procent Poláků.

Katolická církev v Polsku podle varšavského metropolity potřebuje na svůj provoz "víceméně osm miliard zlotých" (téměř 50 miliard korun). Velkou část této sumy obstarají sami věřící v 10.000 farnostech, když se při mši v kostele vybírá na tác. "Více než šest miliard pochází z darů od lidí na tác, zatímco stát na spolufinancování katolických škol, církevních památek a podobně dává dohromady okolo dvou miliard. V tomto kontextu je 90 milionů skutečně jen symbolická částka," poznamenal kardinál Kazimierz Nycz.

Jakkoli jde "o maličký zlomek potřebných prostředků", je třeba připomínat, že povinností věřících je svou církev podporovat, upozornil arcibiskup Stanislaw Budzik. Podle kardinála Nycze půl procento z daní nebude žádným odškodněním za nenapravené křivdy: vždyť stát zabavil církvi v 50. letech minulého století téměř 150.000 hektarů půdy a až dosud jí nevrátil ani polovičku pozemků, sotva 70.000 hektarů, a z tisíců zkonfiskovaných budov jen pár stovek. A to se schvalování státního příspěvku v parlamentu každým rokem neobejde "bez pyskování". 

Předpokládá se, že daňové odpisy na církve by mohly platit od příštího roku, tedy už z příjmů za letošní rok. Poláci již dříve mohli rozhodovat, zda věnují jedno procento z daně na obecně prospěšné organizace. S tím podle prelátů nemá půlprocentní příspěvek na církve nijak kolidovat.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)