Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Arcibiskup Zollitsch a odborníci vyzvali k jáhenskému svěcení žen

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 5. května 2013 13:42
Arcibiskup Zollitsch a odborníci vyzvali k jáhenskému svěcení žen

Freiburgský arcibiskup Robert Zollistch
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Freiburg - Freiburgský arcibiskup a předseda německé biskupské konference Robert Zollitsch vyzval k vytvoření speciálního úřadu pro diakonát žen. Řekl to minulou neděli na závěr čtyřdenní konference, které se zúčastnilo na 300 odborníků a řešila možné reformy církve. V budoucnu by tato změna mohla například znamenat, že jáhenky by mohly vést obřady křtu či manželství, které se konají mimo mši, uvádí server Thelocal.de. Vatikán zatím na výzvu nereagoval.

Podle arcibiskupa je cílem prolomit dosavadní tabu o tom, že ženy nesmí přijímat nižší stupeň kňežského svěcení. Církev podle něj může přijetím reforem pouze znovu získat důvěryhodnost a sílu. Atmosféru konference popsal jako otevřenou a svobodnou.

V katolické církvi je jáhenské svěcení prvním stupněm služebného kněžství. Úkolem jáhna je především „hlásat boží slovo“. To znamená např. předčítat z evangelia při liturgii, křtít, oddávat, pohřbívat a vyučovat. Může mít na starosti též charitativní službu či administrativu, správu farnosti.

Přijímat rozvedené uvnitř církve s respektem a pocitem domova

Jedním z dalších návrhů konference je požadavek umožnit znovusezdaným rozvedeným párů umožnit větší účast v životě církve jako je například jejich účast ve farních radách. Účastníci konference diskutovali také o jejich možnostech přijímání svátosti eucharistie a smíření.

"Je pro mě důležité, bez oslabení posvátnosti manželství, přijímat tyto muže a ženy uvnitř církve s pocitem respektu a domova," uvedl Zollitsch.

Návrhy zatím zůstávají v oblasti nárvhů a spekulací bez jasného časového rámce v jakém by mohli být zavedeny. K nejnovější německé iniciativě zatím Svatý stolec nevydal žádné oficiální stanovisko. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)