Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zloději ukradli barokní hodinový stroj z kostela ve Chcebuzi

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 7. května 2013 17:26
Zloději ukradli barokní hodinový stroj z kostela ve Chcebuzi

Kostel svatého Petra a Pavla v Chcebuzi
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Chcebuz (Litoměřicko) - Zloději ukradli barokní hodinový stroj z kostela svatého Petra a Pavla ve Chcebuzi na Litoměřicku. Způsobili tak škodu 130.000 korun. Z uměleckého či historického hlediska je však škoda daleko vyšší. ČTK o tom informovala mluvčí Biskupství litoměřického Jana Michálková. Stroj podle ní zřejmě skončil v rukou zlodějů kovů.

Vít Honys z ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu uvedl, že byl odcizen pozdně barokní stroj v klecovém rámu s kotvovým krokem a čtvrťovým bitím zatím nezjištěného autora z druhé poloviny 18. století. "Ocelové díly stroje byly pokryty korozními zplodinami, ale stroj byl jinak v kompletním stavu a plně restaurovatelný do původní funkční podoby. Jeho odcizením byly poškozeny autentické hodnoty kostela sv. Petra a Pavla, který je chráněnou kulturní památkou. Vzniklou škodu lze vyčíslit částkou 130.000 Kč," sdělil Honys.

Michálková dodala, že hodinový stroj sice už nebyl funkční, pokud by však byl restaurován, byla by jeho cena mnohem vyšší. "Částky na restaurování uměleckých děl, historických strojů a podobně se ale obecně pohybují v řádech desítek a stovek tisíc korun, a jsou tedy nad finančními možnostmi farností," podotkla.

Farnost už podala kvůli krádeži trestní oznámení na neznámého pachatele, případ vyšetřuje policie. Podle policejní mluvčí Pavly Kofrové bylo vniknutí do kostelní věže nahlášeno 28. dubna. "Ke spáchání činu mohlo dojít v období od 1. do 28. dubna. Na případu intenzivně pracujeme," řekla Kofrová.

Litoměřická diecéze, pod kterou farnost ve Chcebuzi spadá, letos řešila už tři podobné případy krádeží či ničení majetku. Zhruba před měsícem byl například poničen renesanční zvon ze zvonice v Krnsku u Mladé Boleslavi. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)