Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Nakladatelství Biblion vykradli zloději, lidé ho podpořili ve sbírce

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 12. ledna 2021 22:27
Nakladatelství Biblion vykradli zloději, lidé ho podpořili ve sbírce

Zničený vchod do nakladatelství Biblion v pražských Dejvicích
Autor: Biblion

Praha - V noci ze 6.–7. ledna vykradli nakladatelství Biblion v pražských Dejvicích zloději. Způsobili škodu za více než 100 tisíc korun. Z místa, které slouží zároveň jako prostor pro redakci, knihkupectví i výdejnu e-shopu odnesli plnou kasu, počítač, obraz a další vybavení, které považovali za hodnotné. „Bible a další knížky nevzali, ony by se jim také těžko prodávaly, i nám se teď docela těžko prodávají,“ popisuje situaci pro magazín Christnet.eu ředitel Biblionu Alexandr Flek s poznámkou, že prodej knih v současné době, kdy jsou kamenná knihkupectví uzavřená, vyžaduje větší úsilí.

Nakladatelství se po zveřejnění nepříjemné situace na Facebooku začali velmi brzy ozývat čtenáři, příznivci i instituce, aby nabídli pomoc. „Zvedla se velká vlna solidarity, která nás překvapila, tři čtvrtiny z ukradené částky už se podařilo vybrat, lidé sdíleli výzvu, aby lidé nakupovali v našem e-shopu knihy,“ vypočítává Flek způsoby, kterými různí lidé nakladatelství podpořili a doplňuje, že pomocnou ruku nabídla třeba i Českobratrská církev evangelická a další instituce. „Až taková podpora nás překvapila, některé lidi nemáme ani v databázi zákazníků,“ říká ředitel nakladatelství.

Peníze ze sbírky půjdou na počítač a na nahrazení dalších odcizených věcí a ztrátu z ukradené kasy. „Doufáme, že bude pokračovat i zájem o naše knihy v e-shopu,“ doplňuje Flek.

Při jarní vlně pandemie se prodával téměř dvojnásobek Biblí než obvykle

Minulý rok i letošní rok je pro tuzemská nakladatelství a knihkupectví mimořádně náročný. „Věnujeme se online marketingu, takže se nám daří přežít,“ vysvětluje zakladatel nakladatelství Biblion. Doplňuje, že se hodně museli přizpůsobit a zaměřit své aktivity na online prostředí.

Zvláštní fenomén zaznamenal Alexandr Flek na jaře minulého roku při první vlně pandemie. Dostal e-mail od kolegů ze Skandinávie, kteří se ho ptali, jestli mají taky rekordní prodej Biblí. Nejdřív jsem se chtěl zasmát a vysvětlit, že v České republice je jiná situace než v USA, nebo nějakém podobně religiózním státě. Sám byl ale překvapen, když se k němu dostala čísla z prodejů za březen, duben a květen. Jarní měsíce byly skutečně rekordní v prodeji Biblí. Zájem o ně vzrostl „v podstatě na dvojnásobek,“ komentuje Flek. Po letní vlně rozvolnění, ale enormní zájem opadl a na jarní čísla už se nevrátil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)