Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Noc kostelů otevře ve Zlínském kraji lidem 79 sakrálních objektů

Kultura / vlu / ČTK / 17. května 2013 11:24
Noc kostelů otevře ve Zlínském kraji lidem 79 sakrálních objektů

Noc kostelů 2013
Autor: Nockostelu.cz

Zlín - Sakrální objekty ve Zlínském kraji se v pátek 24. května znovu otevřou veřejnosti při 5. ročníku akce Noc kostelů. V regionu se do ní zapojí šest církví a 79 kostelů, kaplí a modliteben. Cílem akce je otevřít kostel i těm, kteří by do něj jinak nepřišli, řekl dnes ČTK mluvčí Arcibiskupství olomouckého Jiří Gračka. Loni se v kraji do akce zapojilo 75 objektů, navštívilo je přes 19.000 lidí.

Noc kostelů se v České republice konala poprvé v roce 2009, především v Brně a v Plzni. O rok později se poprvé připojily i sakrální objekty ve Zlínském kraji, který spadá pod olomouckou arcidiecézi. Noc kostelů se do Česka rozšířila z Rakouska, kde ji věřící poprvé spontánně uspořádali v roce 2005. Kostely zvou návštěvníky do většinou nepřístupných míst, na kulturní program i na mši. Loni organizátoři v Česku napočítali přes 400.000 návštěvníků. Oficiální začátek oznámí zvony v 18:00. Kompletní program je na webu www.nockostelu.cz.

"Ve Zlínském kraji se nově v nabídce objeví například kostel sv. Petra a Pavla v Ratajích u Kroměříže či kostel sv. Vojtěcha ve Slavičíně. Otevřením modlitebny Jana Amose Komenského se k Noci kostelů poprvé přidává i Uherské Hradiště a zvláště v letošním cyrilometodějském roce stojí za zmínku i otevření poutní baziliky na Velehradě," uvedl Gračka.

V okrese Zlín bude otevřeno 22 kostelů, kaplí a modliteben, ve Zlíně osm objektů. Novinkou letošní Noci kostelů na Zlínsku bude speciální autobus do Štípy s odjezdem v 18:45 od divadla ve Zlíně se zastávkami v Malenovicích, Tečovicích a na Jižních Svazích. Zpět pojede ve 23:00.

Na Kroměřížsku otevře brány 29 objektů, z toho v Kroměříži to bude 14 kostelů, kaplí a modliteben. Vedle hlavních katolických chrámů jde například o kostely Českobratrské církve evangelické, Československé církve husitské a Pravoslavné, ale také o několik kaplí, například dvě školní kaple Arcibiskupského gymnázia, zámeckou kapli sv. Šebestiána či kaple v prostorách dvou zdejších ženských klášterů.

Do deseti kostelů či kaplí mohou návštěvníci zajít na Uherskohradišťsku. Otevře se zde například zmíněná poutní bazilika na Velehradě, tři kostely v Uherském Brodě či modlitebna v Uherském Hradišti. Program ve velehradském kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje nabídne hudební vystoupení dětské scholy i komentovanou prohlídka baziliky. Na Vsetínsku mohou lidé navštívit 18 objektů, ve Vsetíně tři.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)