Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež nechce být izolovaný - proto nežije v paláci

Ze světa / juml / ČTK / 30. května 2013 14:26
Papež nechce být izolovaný - proto nežije v paláci

Papež František
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Vatikán - Papež František poprvé prozradil, proč se rozhodl vyměnit velký papežský byt v nejvyšším patře Apoštolského paláce ve Vatikánu za skromný dvoupokojový příbytek. V dopise svému příteli napsal, že je rád v každodenním kontaktu s obyčejnými lidmi, nechce být izolovaný a navíc si užívá společná jídla s ostatními kněžími. Informoval o tom britský list The Daily Telegraph.

Když nový pontifik po svém zvolení spatřil rozsáhlý papežský apartmán, údajně měl prohlásit: "Ale tady je místa pro 300 lidí!" Vatikánský mluvčí Federico Lombardi nejprve naznačoval, že ubytování papeže v penzionu svaté Marty, který se nachází vedle baziliky svatého Petra, je dočasné. Před měsícem ale mluvčí přiznal, že to nevypadá, že by se chtěl papež kamkoli stěhovat. František, který byl do své funkce zvolen 13. března, tak porušil více než sto let starou tradici.

Před dvěma týdny vysvětlil František své rozhodnutí v dopise svému argentinskému příteli, otci Enriqueovi Martinezovi. "Nechci žít v Apoštolském paláci. Chodím tam jen pracovat a na audience," uvedl papež. V penzionu svaté Marty žijí kněží, kteří jsou ve Vatikánu na návštěvě. Bydleli tam i kardinálové během konkláve. František má k dispozici dvoupokojové apartmá, a jak uvedl v dopise, který získal argentinský list Clarin, cítí se tam být víc "součástí rodiny".

"Lidé mě vidí a já žiji normální život - ráno mše pro veřejnost, jím v jídelně s ostatními a podobně. To všechno je pro mě dobré a zabraňuje to tomu, abych se cítil izolovaný," popsal pontifik příteli. Jak dodal, snaží se žít podobně jako když byl ještě kardinálem v Buenos Aires.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)