Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikánská banka chce zlepšit svoji pověst

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 31. května 2013 18:00
Vatikánská banka chce zlepšit svoji pověst

Ilutrační foto: Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Francois Malan / Wikipedia Commons

Vatikán - Jedna z nejuzavřenějších finančních institucí světa, skandály sužovaná vatikánská banka, chce napravit svou pověst a být transparentnější. Od podzimu bude na internetu pravidelně zveřejňovat svou bilanci a zkontroluje také stav všech 18.900 účtů, které si u ní klienti otevřeli. V rozhovoru pro dnešní vydání italského listu Corriere della Sera to řekl Ernst von Freyberg, který od letošního února banku řídí.

Vatikánská banka, což je neoficiální název Ústavu pro věci víry (Istituto per le Opere Religiose, IOR), spravuje převážně peníze diecézí a církevních institucí. Mezinárodní odborníci banku dlouhodobě kritizují, že neplní standardy v boji proti praní špinavých peněz, daňovým únikům a finanční kriminalitě. Italská centrální banka se například domnívá, že Italové v IOR ukrývají své příjmy před zdaněním. Začátkem roku centrální banka na čas ve Vatikánu zablokovala všechny platby bankovními kartami, protože dospěla k závěru, že IOR nesplňuje pravidla bezpečnosti.

"Rozhodli jsme se chovat tak, jak by se každá finanční instituce měla chovat. Od 1. října bude fungovat naše internetová stránka a budeme pravidelně komunikovat s médii," řekl Freyberg, který od svého nástupu do čela banky s novináři mluvil vůbec poprvé.

Ve snaze zlepšit obrázek banky a změnit názor veřejnosti, že vatikánská banka je daňovým rájem, vytvořil bývalý papež Benedikt XVI. v roce 2010 úřad pro dohled nad financemi Vatikánu. Jeho snahy však nalomilo loňské odstoupení šéfa IOR Ettora Gottiho Tedeschiho, který do banky nastoupil právě s úkolem zprůhlednit její činnost. Hledání jeho nástupce trvalo dlouhé měsíce a spekulovalo se, že problémy kolem banky byly jedním z důvodů únorové papežovy rezignace.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)