Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Oslavy 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje ozdobí hvězdy opery, mají oslovit i mladé lidi

Kultura / vlu / ČTK / 24. června 2013 14:31
Oslavy 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje ozdobí hvězdy opery, mají oslovit i mladé lidi

Svatí Cyril a Metoděj. Obraz polského malíře Jana Matejky z roku 1885
Autor: Wikipedia.org

Zlín - Oslavy 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu, které vyvrcholí 4. a 5. července na Velehradě, ozdobí i účast operních hvězd. Na čtvrtečním charitativním koncertu se představí například renomovaná slovenská sopranistka Simona Houda Šaturová, z Itálie přijede barytonista Franco Vassallo a z Estonska mezzosopranistka Kai Rüütelová. Vystoupí s Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, chybět tradičně nebude ani Jiří Pavlica s Hradišťanem.

Podle promotérky vážné hudby Aleny Nachtigalové je Simona Houda Šaturová vyhledávanou interpretkou zejména mozartovských postav a rolí z období italského belcanta (krásného zpěvu), které bylo až do druhé poloviny 19. století převládající technikou evropské opery. Vystupovala v předních světových operních domech včetně festivalů v Salcburku a Edinburghu. Franco Vassallo je jedním z nejslavnějších italských barytonistů současnosti. V Česku dosud nevystupoval.

"Měli jsme ho u nás dosud příležitost poznat jen z filmového plátna - v přenosu z Metropolitní opery jako Riccarda v Belliniho Puritánech po boku Anny Netrebko v lednu 2007," dodala Nachtigalová. Vedle hvězd operního nebe vystoupí také mladá estonská mezzosopranistka Kai Rüütelová, která do operního světa vstoupila nedávno, ale už si získává renomé i na významných scénách včetně Královské opery Covent Garden v Londýně. Českou scénu zastoupí barytonista Roman Janál.

Vážná hudba kvalitní a přitom i atraktivní pro mladé lidi

Manažer Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek uvedl, že dramaturgie letošního Večera lidí dobré vůle zaměřená na vážnou hudbu byla záměrem. "Chceme ukázat mladým, že vážná hudba je kvalitní a přitom i atraktivní," doplnil Kořenek. Večer i letos ozdobí hromadné vypuštění balonků, výtěžek z jejich prodeje přispěje na projekt Adopce nablízko podporující dobrovolnické mise v zahraničí.

Prostředky získané z koncertu, na němž vystoupí i účastníci soutěže SuperStar, podpoří také České katolické biblické dílo. Jeho cílem je přispět prostřednictvím kurzů, seminářů či školení k lepšímu porozumění Bible, a Nadační fond Adiuvare, který podporuje například vzdělání studentů ze sociálně slabších rodin.

Program Dnů lidí dobré vůle je jako každý rok bohatý. Zahrnuje nabídku výstav, sportovních či ekologických aktivit i program pro rodiny s dětmi. Na Velehradě se opět setkají vozíčkáři, pokračovat bude také přepisování bible. Podrobný program je na webových stránkách www.velehrad.eu. Dny lidí dobré vůle završí 5. července národní pouť a mše, jejímž hlavním celebrantem bude papežský legát Josip Bozanić, arcibiskup záhřebský. Zastoupí na slavnosti pozvaného papeže Františka, který na Velehrad letos nedorazí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)