Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Lidé v petici požadují založení církevní školy v Prostějově

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 3. července 2013 17:47
Lidé v petici požadují založení církevní školy v Prostějově

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative commons

Prostějov - Někteří obyvatelé Prostějova nesouhlasí s rozhodnutím radnice, která v únoru kvůli klesající porodnosti zamítla žádost olomouckého arcibiskupství o zřízení základní školy při tamním Cyrilometodějském gymnáziu. Nespokojení rodiče proto sepsali petici na podporu vzniku církevní základní školy v Prostějově, kterou zatím podepsalo zhruba 150 lidí.

"Založením církevní základní školy se rozšíří vzdělávací nabídka města Prostějov a vytvoří se v něm zdravé konkurenční prostředí, které by podpořilo růst kvality poskytovaného vzdělávání," sdělila ČTK členka petičního výboru Jana Kadlecová.

Vznik církevní základní školy podle autorů petice nezatíží rozpočet města, protože její provoz bude financovat ministerstvo školství. "V Prostějově působí církevní mateřská škola a gymnázium. Doplněním o základní školu tak v městě vznikne ucelený systém církevního vzdělávání od předškolního věku až po maturitu," uvedli autoři petice, podle kterých zájem rodičů o vzdělávání dětí na Cyrilometodějském gymnáziu několikanásobně přesahuje jeho kapacitu.

V posledních dvou letech narodilo o 20 procent méně dětí

Mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová dnes ČTK řekla, že město petici projedná poté, co bude ukončen sběr podpisů. Petice by se měla dostat na program jednání zastupitelstva. Náměstkyně primátora Ivana Hemerková (ODS) už dříve ČTK řekla, že v Prostějově v posledních letech klesá porodnost, takže do školních lavic v budoucnu usedne méně dětí. "Ve srovnání s populačně silným ročníkem 2007 se v posledních dvou letech narodilo o 20 procent méně dětí. S tímto demografickým vývojem musíme počítat i v dalších letech, kdy děti půjdou do mateřských a základních škol," uvedla.

Letos k zápisům do prvních tříd prostějovských základních škol přišlo 639 dětí a podobný počet lze podle Hemerkové očekávat ještě v dalších dvou letech, avšak poté už množství školáků bude klesat. "V této situaci by bylo nezodpovědné povolovat ve městě další základní školu. Zatěžovat příští zastupitelstva rozhodnutím, které může významným způsobem zasáhnout do systému základního školství v Prostějově, k tomu nemáme mandát," podotkla Hemerková. Nevyloučila to, že radnice bude muset v budoucnu některé základní školy zrušit či sloučit.

Olomoucké arcibiskupství plán na vznik církevní školy v Prostějově nevzdalo. "Rozšíření vzdělávací nabídky Cyrilometodějského gymnázia o základní školu je součástí dlouhodobé koncepce, která zahrnuje nabídku církevního vzdělávání od mateřské školy po gymnázia," řekla ČTK vedoucí Centra pro školy Arcibiskupství olomouckého Zdislava Vyvozilová, podle níž projekt základní školy v Prostějově je dlouhodobým záměrem církve. "Doufáme, že se nám ho podaří v budoucnu naplnit. Je škoda, že rada města Prostějova upřednostnila své organizace před zájmem občanů," podotkla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)