Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V ulicích Prostějova příští týden položí dalších 13 kamenů zmizelých

Kraje: Olomoucký / / ČTK / 22. června 2023 11:59
V ulicích Prostějova příští týden položí dalších 13 kamenů zmizelých

Ilustrační foto: mosazné tabulky v dlažbě připomínající osudy židovských obyvatel
Autor: Jan Kirschner

Prostějov - Dalších 13 kamenů zmizelých příští týden ve čtvrtek instalují v ulicích Prostějova. Kolemjdoucím připomenou tragický osud židovských obyvatel města za druhé světové války přímo u domů, ve kterých bydleli před odvlečením do koncentračních a vyhlazovacích táborů. ČTK to sdělila Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Kameny zmizelých spolek ukládá v Prostějově od roku 2019. "Osudy všech zavražděných budou v průběhu ukládání kamenů podrobně připomenuty," uvedla Gáborová. Dosud bylo v různých částech města instalováno šest desítek kamenů zmizelých.

V letošním roce Hanácký Jeruzálem uloží kameny v Prostějově ve spolupráci s opavským spolkem CEBENA – cesta bezmoci a naděje, který se věnuje osudům lidí z tzv. pochodu smrti. "Ten se podařilo podrobně zmapovat opavskému badateli a zároveň předsedovi spolku Vladimírovi Nevludovi. Právě mapování pochodu smrti spojilo práci spolku Hanácký Jeruzalém a CEBENA, a to konkrétně osudem Bedřicha Lamma," uvedla Gáborová.

Lamma se narodil v roce 1930 v Moravské Třebové. Jako osmiletý byl po obsazení pohraničí odvezen do bezpečí k tetě do Prostějova. Odtud byl však, stejně jako další více než tisícovka místních Židů, deportován do Terezína a poté do Osvětimi, odkud se 17. ledna 1945 vydal v silném mrazu na pochod smrti. "Počátkem února dorazil do Mauthausenu. Zde se dočkal osvobození americkou armádou. Na následky vyčerpání však patnáctiletý Bedřich v Mauthausenu zemřel," podotkla Gáborová.

Kameny zmizelých mají velikost dlažební kostky a k přečtení jmen se musí člověk sklonit, čímž vzdává úctu obětem holokaustu. Prvních 11 kamenů zmizelých bylo v roce 2019 rozmístěno v několika ulicích Prostějova. Na budově hlavního vlakového nádraží, které bylo v roce 1942 dějištěm transportu více než tisícovky obyvatel města do koncentračních a vyhlazovacích táborů, byla před časem umístěna pamětní deska obětem holokaustu.

V Prostějově žila do druhé světové války století významná židovská komunita. Město se v posledních letech dostalo do hledáčku českých i zahraničních médií kvůli vleklému sporu o pietní úpravu bývalého židovského hřbitova, který byl zničen za německé okupace. Na místě hřbitova, kde stále leží ostatky téměř 2000 židovských obyvatel, je nyní park a parkoviště. Nadace Kolel Damesek Eliezer se v roce 2019 s radnicí po několika letech diskusí dohodla na podobě pietní úpravy místa bývalého židovského hřbitova.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)