Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polský kněz z venkova se vzepřel episkopátu, farníci ho brání

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 15. července 2013 15:24

Varšava - Polský kněz Wojciech Lemanski dnes odmítl opustit farnost na východě Polska, jak mu to nařídil biskup za kritiku, kterou Lemanski adresoval polskému episkopátu. Vzpoura duchovního vyvolala podle agentury AFP v této silně katolické zemi velké emoce.

Biskup zbavil kněze funkce poté, co Lemanski veřejně kritizoval dokument, ve kterém polský episkopát (sbor biskupů) odsoudil současně umělé oplodnění, potraty, eutanazii a antikoncepci. Na základě biskupova výnosu Lemanski měl dnes opustit farnost za "nerespektování a neuposlechnutí" svého nadřízeného.

Za třiapadesátiletého kněze se postavili jeho farníci v obci Jasienica na východě země i rada pro dialog mezi židy a křesťany, ve které se aktivně angažoval. Pořádal například modlitby v prostorách bývalého koncentračního tábora Treblinka, ve kterém němečtí nacisté vyhlazovali v Polsku židy.

Farníci podle místních médií znemožnili ráno vstup emisarovi biskupa vstoupit do fary. Kněz Lemanski před televizními kamerami prohlásil, že se proti výnosu odvolal a že hodlá zůstat ve funkci nejméně do konečného rozhodnutí církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)