Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Redemptoristé zvou arcibiskupa Bezáka do Česka, naše kláštery jsou mu otevřené říkají

Ze světa / vlu / Sme.sk / 17. července 2013 17:52
Redemptoristé zvou arcibiskupa Bezáka do Česka, naše kláštery jsou mu otevřené říkají

Arcibiskup Róbert Bezák
Autor: Facebook.com

Bratislava - Bývalého trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka se již zastali kardinálové Duka a Vlk, biskup Václav Malý či teolog Tomáš Halík, nyní přišla z Česka další podpora. Provinciál redemptoristů Josef Michalčík nabízí Bezákovi možnost působit v některém z klášterů, který kongregace v zemi spravuje. Michalčík deníku Sme.sk řekl, že by u nich měl volné pole působnosti.

Slovenský duchovní by tak mohl působit například na největším poutním místě v Česku v klášteře Svatá Hora u Příbrami. „Pobyt na Svaté Hoře jsem Róbertovi Bezákovi nabídl už na začátku, když byl odvolaný,“ uvedl Michalčík deníku. S návrhem tehdy souhlasilo i vedení české arcidiecéze. Situace se však podle něho zkomplikovala především pro postoj slovenských biskupů. „U nás má Róbert Bezák všechny kláštery otevřené,“ doplňuje provinciál.

Díky tomu, že je Svatá Hora pouze několik desítek kilometrů od Prahy, nabízí se i možnost, že by Bezák mohl zároveň působit v Praze, například jako vyučující na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy, nebo v akademické farnosti v kostele Nejsvětějšího Salvátora spolu s Tomášem Halíkem, který Bezáka při návštěvě Slovenska letos v únoru podpořil. A blízko za oblíbeným arcibiskupem by do Čech měli i Slováci, řada z nich žije v České republice trvale, podle údajů Českého statistického úřadu okolo 72 tisíc.

Nemáme problém hovořit na toto téma s kterýmkoli biskupem

Bezákovo působení v českém klášteře by musel nejdříve potvrdit některý z místních biskupů, podle redemptoristů by to ale nemusela být zásadní překážka. „Nemáme problém hovořit na toto téma s kterýmkoli biskupem,“ doplňuje Michalčík.

Kongregaci Nejsvětějšího Vykupitele, zkráceně označovanou jako redemptoristé, založil 9. listopadu 1732 sv. Alfons z Liguori, má okolo 6 tisíc členů, kteří působí v 78 zemích světa. Na českém území kongregace působí od roku 1855, samostatná česká provincie vznikla v roce 1901 a v dobách největší slávy měla téměř 300 členů. V listopadu 2009 čítala necelých 20 redemptoristů, soustředěných zejména při Svaté Hoře a ve Frýdku.

Josef Michalčík byl provinciálem Pražské provincie redemptoristů zvolen12. ledna 2011 na období 4 let, tedy do ledna 2015.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)