Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Litoměřický biskup Jan Baxant slaví sedmdesátiny

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, ČBK, red. / 8. října 2018 9:13
Litoměřický biskup Jan Baxant  slaví sedmdesátiny

Jan Baxant, 20. biskup litoměřický
Autor: Wikipedia.org / Martin Davídek / Creative Commons

Litoměřice - Litoměřický biskup Jan Baxant, který se narodil 8. října 1948, vede co do počtu věřících nejmenší českou římskokatolickou diecézi od roku 2008, kdy jej papež Benedikt XVI. vybral jako nástupce Pavla Posáda. Litoměřická diecéze, která leží zejména na území Ústeckého a Libereckého kraje, byla založena už roku 1655, dnes se ale potýká s následky poválečného odsunu německého obyvatelstva. Ke katolické víře se zde hlásí jen zhruba 12 procent obyvatel.

Litoměřický biskup Jan Baxant je však přesvědčen o tom, že věřících neubývá, v litoměřické diecézi je jich naopak stále více. Víra ale ani tady, stejně jako v celé České republice, není masovou záležitostí, řekl biskup v rozhovoru s ČTK při příležitosti svého životního jubilea. "Jsou to jednotlivci, ale stoupá nám postupně počet skutečných křesťanů a katolíků, kteří nejsou pouze formálně zapsáni jako katolíci, ale kteří opravdu žijí křesťanský život. Lidem je nutné křesťanství vysvětlovat a přibližovat jim křesťanské záležitosti, dělat křesťanskou osvětu," řekl Baxant.

Baxant se narodil v Karlových Varech a pochází ze šesti dětí, církevní dráhu si přitom vybrali i jeho bratr Pavel a sestra Marie. Vystudoval zeměměřičskou průmyslovku v Praze, po které zamířil na tehdejší Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Litoměřicích. Na kněze jej v roce 1973 vysvětil pozdější pražský arcibiskup František Tomášek, první dva roky strávil jako kaplan v Kolíně. Poté působil jako administrátor v Bystřici u Benešova a pak ve farnosti sv. Antonína v Praze-Holešovicích.

V roce 1990 se Jan Baxant stal vicerektorem a posléze v roce 1993 rektorem Arcibiskupského kněžského semináře v Praze. Poté se vrátil do Kolína, kde byl mezi roky 1997 a 2000 farářem, další dva roky strávil v pražském kostele Matky Boží před Týnem, poté působil jako generální vikář českobudějovické diecéze. Baxant, který je považován za představitele konzervativního křídla církve, byl v roce 2010 také zmiňován mezi možnými nástupci Miloslava Vlka v čele pražského arcibiskupství. V loňském roce prodělal srdeční příhodu a delší dobu odpočíval.

Hovoří německy, francouzsky, italsky a rusky. V ČBK je členem ekonomicko-právní komise, předsedou rady pro zdravotnictví, předsedou ekonomické rady a předsedou komise pro kulturu a památky.

Řada kritiků mu vyčítá roli v odvolání arcibiskupa Bezáka, nedávno média také informovala o jeho obědě s Davidem Rathem a dalšími politiky

Ve své diécezí před rokem uvítal účastníky mírového pochodu pro Aleppo, kteří došli z Berlína až k syrské hranici. Iniciativa byla v letošním roce nominována na Nobelovu cenu za mír. 

Co se týče cílů a úkolů, které si stanovil do budoucna, jde mu především o to, aby se časem našel nový biskup, který bude svou práci dělat podle svého nejlepšího svědomí. Práce je v litoměřické diecézi dost, dodal. Své narozeniny oslaví společně s věřícími při bohoslužbě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)