Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež přiletěl do Rio de Janeira

Ze světa / juml / ČTK / 23. července 2013 6:38
Papež přiletěl do Rio de Janeira

Papež František na svatopetrském náměstí
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Rio de Janeiro - Papež František dnes přiletěl do brazilského Ria de Janeiro a zahájil svou první zahraniční cestu. V zemi stráví týden a zúčastní se oslav Světových dnů mládeže. Hlavu katolické církve čeká v Latinské Americe nabitý program, který v neděli zakončí mše pro statisíce poutníků. Brazilská policie oznámila, že zlikvidovala podomácku vyrobenou výbušninu na jednom z míst, která se papež chystá navštívit.

Letadlo s papežem přistálo na mezinárodním letišti v Riu ve 20:43 SELČ. Františka přijela přivítat brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, která si s ním potřásla rukou hned poté, co vystoupil z letadla. Poté mu dvě dívky předaly kytice bílých a žlutých květů a papež je políbil na tváře. Po prezidentce Františka na červeném koberci uvítali také představitelé brazilské církve, jejichž slova přerušoval hlasitý pokřik několika desítek mladých věřících, kteří se dostali do prostoru letiště.

Papež podle agentury AFP mladým katolíkům v Brazílii vzkázal, aby obnovili misionářský duch církve a "vychovávali následovníky".

Pro papeže, který v březnu vystřídal v čele církve Benedikta XVI., má jeho první cesta mimo Vatikán a Itálii symbolický význam. Argentinský rodák se poprvé od svého zvolení vrací na domovský kontinent, mimo jiné právě kvůli očekávanému vřelému přijetí.

Nadšené přijetí věřícími

Toho se od desetitisíců nadšených příznivců dočkal hned při cestě z letiště do centra Ria, kam vyrazil asi deset minut po příletu v běžném fiatu. Davy věřících v ulicích centra druhého největšího brazilského města několikrát obklopily vůz tak těsně, že cestu museli uvolňovat policisté. Papež lidi zdravil a s mnoha si potřásl rukou. Jedna z přihlížejících žen mu do vozu podala dítě, které políbil.

Papež oznámil svůj úmysl projet se otevřeným vozem v centru města na poslední chvíli, což nepotěšilo představitele brazilských bezpečnostních složek, kteří doporučovali Vatikánu použití automobilu s neprůstřelným sklem. "Opancéřování by snížilo naše obavy. Je to osobní rozhodnutí, které budeme respektovat, ale není ani trochu příjemné pro bezpečnostní složky," řekl agentuře AP generál José Abreu, který dohlíží na bezpečnost papežovy návštěvy.

Policejní opatření

Brazilská policie dnes oznámila, že v neděli zlikvidovala podomácku vyrobené výbušné zařízení ve městě Aparecida ve státě Sao Paulo, kam má papež v průběhu týdne zamířit. Bomba vytvořená z plastové trubky byla umístěna na toaletách garáží poblíž svatyně, kterou se papež chystá navštívit.

V Brazílii zajišťuje bezpečnost hlavy katolické církve na 10.000 policistů a přes 14.000 vojáků. V akci bude šest vojenských letadel a několik vrtulníků. Bezpečnostní opatření spojená s návštěvou a přesuny papeže vyjdou Brazílii na 52 milionů dolarů (asi miliardu korun).

Po dnešním uvítacím ceremoniálu a projížďce bude papež v úterý bude po dlouhé cestě odpočívat. Následující dny však budou plné oficialit, setkání s věřícími a cest. Papež se například chystá navštívit obyvatele chudinské čtvrti v Riu de Janeiro nebo slavné mariánské poutní místo v Aparecidě.

Tradičním vrcholem Dnů mládeže, které se pravidelně konají už od 80. let minulého století, bude sobotní vigilie a nedělní mše, které se uskuteční v Guaratibě, na předměstí Ria de Janeiro. Na setkání s papežem zamíří v největší míře Brazilci, desetitisíce poutníků však pojedou i z dalších zemí včetně evropských. Na místě bude mimo jiné český kardinál Dominik Duka.

Protestní demonstrace

Stovky Brazilců demonstrovaly v pondělí proti výdajům spojeným s návštěvou papeže Františka v zemi. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn a vodní děla a nejméně jednoho účastníka protestu zatkla, informovala agentura AFP. Organizaci papežovy návštěvy střety nijak neohrozily.

Násilí vypuklo během protestu po slavnostním uvítacím setkání Františka s prezidentkou Dilmou Rousseffovou a členy vlády v jednom z vládních paláců v Riu de Janeiro. Demonstranti dávali hlasitě najevo svůj nesouhlas s tím, že se daňoví poplatníci podílejí na organizaci týdenní papežovy návštěvy částkou 52 milionů dolarů (asi miliarda korun). Pouze organizace pondělního ceremoniálu přišla podle brazilského tisku na 380.000 dolarů (přes sedm milionů korun).

Podle policie začali demonstranti házet zápalné lahve, načež přišel policejní zákrok, během něhož bylo několik demonstrantů zraněno a nejméně jeden skončil v cele. "Represe nefunguje, tahle vláda padne," křičeli podle AFP demonstranti, než se dali na útěk před policií.

Vysoké veřejné výdaje na velké akce jako návštěva papeže či chystaný světový šampionát ve fotbale byly jednou z příčin série statisícových demonstrací, při kterých minulý měsíc zemřelo nejméně pět lidí. Vláda v jejich důsledku přislíbila řadu sociálních změn.

Papež František hodlá navštívit také obyvatele chudinských čtvrtí, pro které je demonstranty kritizovaná sociální nerovnost zásadním problémem.

Bezpečnost hlavy katolické církve zajišťuje během návštěvy na 10.000 policistů a přes 14.000 vojáků.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 122)