Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Světové dne mládeže začaly úvodní mší na Copacabana

Ze světa / juml / ČTK / 24. července 2013 13:40
Světové dne mládeže začaly úvodní mší na Copacabana

Ilustrační foto
Autor: rio2013.com

Rio de Janeiro - V brazilském Riu de Janeiro v úterý oficiálně začaly katolické Světové dny mládeže. Na známé pláži Copacabana se slavnostní zahajovací mše večer místního času (v noci na dnešek SELČ) zúčastnily desetitisíce mladých katolíků.

Mši na pláži sloužil místní arcibiskup Orani Joao Tempesta. Ten vyzval stovky tisíc poutníků, kteří do Ria dorazili, aby propojili křesťanský život se sociálními důsledky evangelia.

"Předejte každému Kristovu radost a mír," řekl Tempesta. Mladí katolíci by podle něj měli být "hlídkou nové epochy" a "pracovat na obnově světa ve světle božího plánu".

Začátek svátku mladých katolíků narušil večerní výpadek metra. Některé stanice byly v době, kdy na mši na pláž mířily davy lidí, až dvě hodiny mimo provoz.

Světové dny mládeže, které katolická církev pořádá pravidelně od 80. let minulého století, přitahují i díky účasti papeže davy věřících. V Madridu v roce 2011 jich byly přes dva miliony. Papež František, který je od pondělka v Brazílii na své první zahraniční cestě od nástupu do čela katolické církve, se obří akce zúčastní ve čtvrtek.

Dnes František, který se v úterý zotavoval z cesty, navštíví mariánské poutní místo v Aparecidě, kde povede mši. Otevře také centrum pro drogově závislé. Později v Riu navštíví nemocnici pojmenovanou po svém jmenovci, svatém Františku z Assisi.

František přiletěl do Brazílie v pondělí, kdy se mu dočkalo tak bouřlivého přivítání, až to vzbudilo obavy o pontifikovu bezpečnost. V bazilice v Aparecidě se prý v neděli našla podomácku zhotovená výbušnina, nicméně úřady tvrdí, že to nesouviselo s dnešní papežovou návštěvou. Podle Vatikánu si první americký papež, narozený v Argentině, sám vymohl, aby návštěva baziliky byla zařazena do programu.

Ve čtvrtek má hlava katolické církve zavítat mezi mladé katolické poutníky na pláž Copacabana, kde se od úterního večera konají Světové dny mládeže.

Šestasedmdesátiletý papež ukončí týdenní návštěvu největší katolické země světa v neděli.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)