Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež popřál muslimům k svátku íd al-fitr, vzkaz napsal osobně

Ze světa / vlu / ČTK / 2. srpna 2013 16:35
Papež popřál muslimům k svátku íd al-fitr, vzkaz napsal osobně

Ilustrační foto - Posvátné místo všech muslimů - mešita v Mekce a svatyně Kaaba
Autor: Wikipedia.org / Ali Mansuri / Creative Commons

Vatikán / Aktualizováno - Papež František dnes popřál muslimům k nadcházejícímu svátku íd al-fitr, kterým příští týden vyvrcholí postní měsíc ramadán. Přání, které vyznavačům islámu pravidelně adresuje Vatikán, napsal František osobně. Podle agentury ANSA se to stalo poprvé od roku 1991, kdy osobní přání poslal Jan Pavel II.

Pontifik ve svém vzkazu apeloval na vzájemný respekt a toleranci. "Všichni víme, že vzájemný respekt je klíčový v každém lidském vztahu, zvláště mezi těmi, kteří praktikují nějaké náboženství. Jedině tak může prospívat upřímné a trvalé přátelství," napsal.

Zdůraznil také důležitost vzdělávání křesťanské a muslimské mládeže. "Musíme vychovávat mladou generaci k tomu, aby o jiných náboženstvích přemýšlela a mluvila s úctou, bez zesměšňování a pomlouvání jejich víry a zvyků," uvedl František a vyzval:

"To, k čemu jsme povoláni, abychom ctili u každého člověka, je především jeho život, jeho tělesná celistvost, jeho důstojnost a práva, která z této důstojnosti vyplývají, jeho dobrá pověst, jeho osobní vlastnictví, jeho národní a kulturní identita, jeho smýšlení a jeho politická rozhodnutí. Jsme tedy povolání, abychom smýšleli, hovořili a psali o druhém uctivým způsobem, nejen v jeho přítomnosti, ale vždy a kdekoliv, a vyhýbali se nespravedlivé kritice a pomluvám. V dosažení tohoto cíle mají svou roli rodina, škola, výuka náboženství a každý typ sdělovacích prostředků"

Dvoudenní svátek íd al-fitr se letos začne slavit 7. srpna. Vatikán posílá muslimskému světu blahopřání od roku 1967.

Dialog s islámem prioritou současného pontifikátu

"Je to osobní papežova iniciativa. Myslím, že takto chtěl vyjádřit svou úctu k muslimským věřícím. Vím, že před několika lety ještě jako arcibiskup Buenos Aires poslal jednoho kněze své diecéze na studium arabštiny do Káhiry. Chtěl mít schopného a připraveného člověka pro dialog s islámem. V prvním roce svého pontifikátu a v aktuálním kontextu chce papež jasně naznačit, že mezináboženský dialog – a zejména pak dialog s islámem – je jednou z priorit jeho úřadu," komentuje krok předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, kardinál Jean-Louis Tauran pro Radio Vaticana

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 125)