Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež hovořil s delegací Světové luterské federace o ekumenismu

Ze světa / MiH / Radiovaticana.cz / 22. října 2013 14:45
Papež hovořil s delegací Světové luterské federace o ekumenismu

Ilustrační foto: Lutherova růže, emblém luterských církví
Autor: Wikipedia.org / Jed / Creative Commons

Vatikán - „Požádat se navzájem o odpuštění a pokračovat tak v cestě dialogu a společenství“ – tak chápe papež František ekumenismus. Hovořil o něm na včerejším setkání s delegací Světové luterské federace a smíšené katolicko-luterské teologické komise. František zdůraznil, že i přes těžkosti a odlišnosti netřeba ochabovat v tomto úsilí a v prosbě k Pánu za dar jednoty, píše server Radiovaticana.cz.

Teologický dialog, věrná modlitba a bratrská spolupráce. Papež František poukázal na tři zásadní body dialogu a vzájemných vztahů mezi luterány a katolíky: teologický dialog, bratrskou spolupráci a duchovní ekumenismus. „Tento poslední bod je v jistém smyslu duší naší cesty k plnému společenství a dovoluje nám, byť nedokonale, okoušet již některé plody. V míře, v jaké se s duchem pokory přibližujeme k našemu Pánu Ježíši Kristu, dostává se nám jistoty, že se sbližujeme také mezi sebou, a v míře, v jaké prosíme Pána o dar jednoty, jsme si jisti, že nás bere za ruku a povede nás. Je třeba odevzdat se do rukou Pána Ježíše Krista.“

Papež pak připomněl dvě významná výročí - 50. let od teologického dialogu a především pětisté výročí reformace v roce 2017. Petrův nástupce řekl, že je zapotřebí „se v dialogu vyrovnat s historickou realitou reformace, jejími důsledky a odpověďmi, které na ni byly dány. „Katolíci a luteráni mohou žádat odpuštění za zlo, které si navzájem způsobili a za viny, které před Bohem nesou, a zároveň pozitivně přijímat stesk po jednotě, který Pán probudil v našich srdcích a který nám umožňuje hledět dopředu s nadějí.“

„Jsem si jist, řekl dále papež, že ve světle ušlé cesty těchto desetiletí a tolika příkladů bratrského společenství mezi luterány a katolíky budeme schopni pokračovat v další cestě dialogu a společenství.“ A to také tím, dodal, že se „vyrovnáme se zásadními otázkami, jakými jsou také odlišnosti na poli antropologie a etiky. (...) Těžkosti zajisté nechybějí a nebudou chybět, budou vyžadovat trpělivost, dialog a vzájemné porozumění, ale neděsme se jich. Víme dobře, jak vícekrát připomněl Benedikt XVI., že jednota není plodem našeho úsilí, nýbrž působení Ducha svatého, jemuž je třeba otevřít srdce s důvěrou, aby nás vedl cestami smíření a sdílení.“ Řekl mimo jiné papež František na včerejším setkání s delegací Světové luterské federace.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)