Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Královéhradecký kraj prodává opočenský klášter. S bezplatným převodem na město nesouhlasí

Domácí zpravodajství / MiH / Ceskatelevize.cz / 31. října 2013 16:58
Královéhradecký kraj prodává opočenský klášter. S bezplatným převodem na město nesouhlasí

Vlajka Královéhradeckého kraje
Autor: Wikipedia.org

Opočno (Rychnovsko) - Královéhradecký kraj připravuje prodej barokního kláštera v Opočně soukromému vlastníkovi. Radnice chce prodeji zabránit a požádala kraj, aby – když už bývalý kapucínský klášter nechce – areál raději převedl na město. To by ho však chtělo získat bezplatně, což se zase nezamlouvá kraji, informuje Česká televize.

Kdo přijíždí do Opočna, je zvědavý především na zámek, případně na uličky starého města. Stranou zájmu však zůstává další městský klenot – bývalý kapucínský klášter. Leží totiž na druhém okraji historické čtvrti než zámek, historické budovy jsou "zamaskované" přestavbami a navíc rozšířené o moderní přístavby, ale především není otevřen turistům – kraj v něm dlouho provozoval sociální ústav. Posledních šest let je klášter prázdný a teď se Královéhradecký kraj rozhodl, že se ho zbaví. Nic mu v tom nebrání, církevní restituce se na krajský majetek nevztahují. "Kraj zveřejnil záměr prodeje a má čtyři až pět zájemců," uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Hošna.

Opočenská radnice však snahu klášter prodat kritizuje, obává se, že nebude moci mluvit do toho, co se z kláštera stane. "Nikdo nevíme, kdo to koupí, co se tady bude dít, jak to bude fungovat," zdůraznil starosta Štěpán Jelínek. Neuklidnilo ho ani, že rozhodující při prodeji nebude pouze cena, ale i podnikatelský záměr. Město proto přišlo s alternativním návrhem: Kraj převede klášter zdarma na město, a to v něm vybuduje kulturní a společenské centrum. Například v největší místnosti by se podle starosty mohly konat výstavy, přestěhovala by se sem část základní umělecké školy nebo knihovna. Převod na město podporuje i opočenská farnost. "Uvítal bych, kdyby to bylo města v nějakém společenství s farností nebo jiným kulturním objektem," naznačil hospodář farnosti Tomáš Fábera.

Kraj však od prodeje neustoupí. "Musí se chovat hospodárně, takže o bezplatném převodu na město neuvažuje," uvedl Hošna. Opočno neuvažuje o tom, že by se kraji přihlásilo s nabídkou na odkoupení kláštera. Doufá, že prodej zastupitelé kraje nakonec neodhlasují.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)