Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka se zúčastnil pohřbu Tadeusze Mazowieckého, jednoho z vůdců polské Solidarity

Ze světa / MiH / Apha.cz / 5. listopadu 2013 18:45
Kardinál Duka se zúčastnil pohřbu Tadeusze Mazowieckého, jednoho z vůdců polské Solidarity

Tadeusz Mazowiecki, listopad 1989
Autor: Wikipedia.org / Artur Klose / Creative Commons

Praha - Kardinál Dominik Duka se 3. listopadu zúčastnil ve Varšavě pohřbu polského katolického intelektuála, jednoho z vůdců polské Solidarity a prvního nekomunistického premiéra Tadeusze Mazowieckého, který zemřel 28. října.

Pražský arcibiskup Duka složil jménem svým, jménem křesťanů v naší zemi i všech ostatních hold člověku, který se zasloužil o návrat svobody a demokracie nejen v rodném Polsku. „Jeho práce redaktora, především v časopise Więź, jako i činnost v klubu katolické inteligence, parlamentě jako poslance skupiny Znak nám nebyla neznáma a pomáhal nám a povzbuzoval nás,“ svěřil se kardinál Duka.

Kromě pražského arcibiskupa z České republiky dorazili také např. Petr Pithart, Pavel Rychetský nebo Karel Schwarzenberg. Během posledního rozloučení s Mazowieckým zazněla hymna Polska i Evropské unie a byly vypáleny čestné salvy. V Krakově se dokonce rozezněl zvon Zikmund, který se ozývá jen ve výjimečných chvílích.

Tadeusz Mazowiecki se narodil 18. dubna 1927 v Płocku. Vystudoval práva na Varšavské univerzitě. V letech 1953–1955 byl šéfredaktorem Katolického týdeníku a roku 1958 založil kulturní měsíčník Więź. V letech 1961–1972 byl poslancem polského parlamentu za hnutí Znak. Roku 1980 vedl odbornou skupinu, která pomáhala organizovat hnutí Solidarita. Po vyhlášení výjimečného stavu v prosinci 1981 byl rok uvězněn. Na jaře 1989 byl jedním z hlavních vyjednavačů při jednání u kulatého stolu a tvůrcem dohody, která vedla k vítězství Solidarity. 17. srpna 1989 mu Lech Wałęsa nabídl funkci předsedy vlády. Jeho vláda uskutečnila v Polsku hlavní ústavní a politické reformy a zahájila i hospodářskou reformu. Mazowiecki zemřel 28. října 2013 ve Varšavě. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 95)