Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež dnes pověřil svého sekretáře kontrolou vatikánské banky

Ze světa / MiH / ČTK / 28. listopadu 2013 15:36
Papež dnes pověřil svého sekretáře kontrolou vatikánské banky

Alfred Xuereb, tajemník papeže Františka
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Vatikán - Papež František dnes pověřil svého osobního sekretáře dohledem nad aktivitami vatikánské banky. Hlava katolické církve dala tímto krokem najevo, že chce pevně držet v rukou hospodaření této finanční instituce, jejíž obraz v minulosti poškodilo několik afér. Tajemník Alfred Xuereb bude mít na starosti dohled nad dvěma komisemi vytvořenými papežem, informoval Vatikán v tiskovém prohlášení. 

František se již od březnového nástupu do funkce snaží vylepšit pověst banky, která za jeho předchůdce Benedikta XVI. čelila například podezření z praní špinavých peněz. Necelý měsíc poté, co papež v červnu jmenoval komisi pro vyšetřování instituce známé jako Ústav pro věci víry (IOR), na své funkce rezignovali generální ředitel Paolo Cipriani a jeho zástupce Massimo Tulli. V říjnu pak Vatikán vůbec poprvé zveřejnil roční výsledky hospodaření banky. 

Xuerebovo pověření má být dalším krokem ke zprůhlednění činnosti IOR. Pětapadesátiletý maltský prelát má podle agentury Reuters za úkol informovat papeže o činnosti obou komisí a o případných akcích, které je v bance nutno podniknout. Podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho již tajemník tuto roli nějakou dobu neoficiálně vykonával, nyní však bude moci dohlížet na dění v bance efektivněji.

IOR založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce. Banka není přístupná veřejnosti. Kromě údajného praní špinavých peněz čelila nařčením, že si v ní někteří Italové ukrývají příjmy před zdaněním. Loni činil čistý zisk banky 86,6 milionu eur (asi 2,4 miliardy Kč), což byl asi čtyřnásobek zisku z předešlého roku. 

František se po nástupu do úřadu netajil názorem, že pokud se mu nepodaří IOR reformovat, může být i zrušena. V zájmu větší transparentnosti letos kromě vydání výroční zprávy nechal vytvořit její internetové stránky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)