Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Pražské kostely nabízejí dětem možnost sestavit si vlastní betlém

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 21. prosince 2013 13:52
Pražské kostely nabízejí dětem možnost sestavit si vlastní betlém

Vánoční betlém
Autor: Wikipedia.org / Andreas Praefcke / Creative Commons

Praha - Sestav si svůj betlém je název vánoční hry pro děti. V pražských kostelích, kde budou betlémy vystaveny od 24. prosince po celé vánoční období, mohou získat po jedné papírové postavičce z celkem tří desítek figurek. Současně tam dostanou i brožuru s historií jednotlivých betlémů. Ta je k dispozici i v Pražské informační službě a dalších turistických informačních centrech. ČTK to sdělil mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora. Aktivita je propojena s akcí Betlémské světlo organizovanou Junákem - svazem skautů a skautek, které bude u betlémů svítit. 

Podle Pištory obohatil Vánoce o symbol jesliček sv. František z Assisi. Vypráví se o něm, že "nade všechny ostatní svátky slavil narození dítěte Ježíše a nazýval svátkem svátků den, ve kterém se Bůh stal malým dítětem, které sálo z lidského prsu". V Praze mohli lidé poprvé spatřit jesličky u sv. Klimenta na Starém městě v roce 1562. Přestože byly v některých dobách vykazovány z kostelů, jejich obliba se všeobecně rozšířila. Jednoznačnou pozoruhodností mezi pražskými betlémy je soubor 43 figur v životní velikosti z 18. století, nacházejí se v kapucínském kostele Panny Marie Andělské na Loretánském náměstí. Ty lze spatřit i dnes. 

Unikátní betlém je také v holešovickém kostele sv. Antonína Padovského. Toto dílo Karla Stapfera bylo později rozšířeno, vybaveno velkým obrazem Domažlic a několika typických chodských stavení. Řezbář Václav Cvekl všechny figurky oblékl do chodských krojů. Později byly přidány figurky dalších slovanských národů v národních krojích. Betlému se tak začalo říkat Slovanský, neboť jeho ústřední myšlenkou bylo slovanské sjednocení. Pozoruhodné jsou i jesličky u sv. Ignáce pořízené v letech 1949-1954. Vytvořil je František Charvát, sochař a řezbář z Uměleckého závodu pro práce kostelní a dekorativní v Kutné Hoře. 

Do 12. ledna mohou lidé v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě obdivovat unikátní chlebový betlém na ploše 400 x 200 centimetrů. Tradiční výjev tvoří krajina s lidskými a zvířecími postavami, stavbami a stromy v celkovém počtu 558 objektů. Byly zhotoveny z chlebové kůrky a střídy kombinací různých technik. Například vyřezáváním, modelováním, zamoučňováním, drobením či lepením. Výroba chlebového betlému trvala zhruba dva měsíce a podílelo se na něm více než dvacet žáků Střední školy obchodu, služeb a podnikání v Českých Budějovicích. Unikátní exponát bude vystaven ve svatovítské katedrále vždy v pondělí až sobotu od 9 do 15:40 hodin, v neděli mezi 12 až 15:40 hodin. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)