Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Přes čtyři miliony Filipínců slaví Vánoce bez střechy nad hlavou

Ze světa / vlu / ČTK / 24. prosince 2013 11:48
Přes čtyři miliony Filipínců slaví Vánoce bez střechy nad hlavou

Přes centrální část Filipín se v listopadu 2013 přehnal tajfun Haiya
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Manila - Filipínka Rhodora Tonningsenová nemá letos žádné ozdoby ani řetězy, které by mohla umístit na vánoční stromek. Při tajfunu Haiyan, který počátkem listopadu zpustošil Filipíny, totiž přišla téměř o všechno. Z trosek domu, kde žila, se jí podařilo dostat alespoň zbytky umělého stromku. Na něj pak navěsila pytlíky od instantních polévek a prázdné plechovky od sardinek, které její rodina dostala od humanitárních organizací, popsala agentura Reuters.

Téměř sedm týdnů poté, co v zemi bouře udeřila, se Filipínci snaží semknout a udělat vše pro to, aby mohli oslavit alespoň trochu normální Vánoce. Paní Tonningsenová, svobodná matka čtyř dětí z městečka Palo, vánoční stromek vyhrabala zpod trosek a bláta a postavila ho na verandu poničené budovy, která kdysi bývala jejím domem. "Jen jsem ho umyla, aby to vypadalo alespoň trochu jako Vánoce, i když na tom nejsme nejlépe," uvedla třiačtyřicetiletá žena. Jak nicméně dodala, přišli sice téměř o všechno, ale zůstali naživu, což je hlavní.

Haiyan byl jednou z nejhorších bouří, které Filipíny zasáhly. O život při ní přišlo přinejmenším 6100 lidí, dalších 1800 se nadále pohřešuje a zranění jich utrpělo 27.000. Živel poškodil nebo zcela zničil na milion příbytků. Více než čtyři miliony lidí zůstaly bez střechy nad hlavou a Vánoce slaví ve stanech, evakuačních centrech nebo v troskách svých domů.

Šestapadesátiletý Peter Lacandazo slaví poprvé Vánoce bez téměř celé své rodiny. Při řádění tajfunu přišel o 22 svých příbuzných, včetně manželky, pěti dcer, švagrů či vnoučat. "Před chvílí jsem si říkal v kostele, že jsem měl zemřít s nimi," svěřil se reportérovi agentury Reuters postávajíc před stanem, kde nyní žije. Naživu zůstal jen on, jeden syn a jeden vnuk. Jak Lacandazo prozradil, po půlnoční mši mají v plánu jít k hrobu svých příbuzných a nechat na něm trochu jídla. "Jsou pospolu, je jich hodně. Nebudou smutní jako my," dodal Filipínec.

Asi 90 procent z 97 milionů obyvatel Filipín jsou křesťané. Většina těch, kteří přežili řádění tajfunu, nyní hledá útěchu právě v církvi. "Pomáhá nám víra," uvedl sedmačtyřicetiletý Ronald Lago, který navštívil se svou rodinou ranní mši. "Také jsme spolu a na tom teď nejvíc záleží," dodal.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)