Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Sobotka chce v monitorovacím týmu pro církevní restituce pět členů vlády

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 10. února 2014 14:58
Sobotka chce v monitorovacím týmu pro církevní restituce pět členů vlády

Předseda vlády ČR a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Autor: ČSSD

Praha - Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce v monitorovacím týmu pro církevní restituce pět členů vlády. Kromě sebe usiluje o ministra financí Andreje Babiše (ANO), ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), ministra kultury Daniela Hermana a ministra zemědělství Mariana Jurečku (oba KDU-ČSL). Vláda tým projedná a následně ustaví na příštím nebo přespříštím zasedání, řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání kabinetu Sobotka. 

Monitorovací výbor se má zabývat průběhem a dopadem církevních restitucí. "Základním cílem je sumarizovat pro vládu informace, které se týkají naturálních restitucí, a informace, které se týkají možných soudních sporů, které mohou ještě souviset s požadavky církví na vracení majetku nad rámec toho, co bylo dohodnuto v rámci zákona o narovnání s církvemi," vysvětlil Sobotka. 

Své představy o složení a činnosti komise dnes Sobotka předložil lídrům ANO Babišovi a lidovců Pavlu Bělobrádkovi. Na jejich názor bude čekat do konce týdne. Speciální koaliční jednání ke komisi svolávat nehodlá. 

Dohled nad restitucemi měl mít původně jen ministr zemědělství. Úřad ale připadl KDU-ČSL, která majetkové vyrovnání s církvemi považuje za hotovou věc a nechce je dále přehodnocovat. Zřízení zvláštního výboru by tak mohlo být pro Sobotku další cestou, jak získat jistý dohled nad restitucemi, které jsou sociálním demokratům trnem v oku. 

Zřízení komise ale podle Sobotky není možností, jak lépe "kontrolovat" Jurečku při práci. "Restituce nespadají jen do gesce ministra zemědělství. Jsou zde například požadavky na vydávání movitých kulturních památek, které spadají do gesce ministra kultury," připomněl Sobotka. 

V největší parlamentní straně se uvažuje i o dalších možných změnách. Část poslanců ČSSD chce předložit návrh na půlroční prodloužení lhůty pro posouzení žádostí o církevní restituce, další uvažují o podpoře komunistického návrhu na uspořádání referenda o restitucích. Podle lidovců k tomu není žádný důvod.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)