Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výročí umučení faráře Toufara si dnes v Číhošti připomnělo asi 200 poutníků

Domácí zpravodajství / MiH / ČTK / 23. února 2014 16:30
Výročí umučení faráře Toufara si dnes v Číhošti připomnělo asi 200 poutníků

Číhošťský kostel Nanebevzetí Panny Marie
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Číhošť (Havlíčkobrodsko) - V Číhošti na Havlíčkobrodsku se dnes sešlo kolem 200 poutníků, aby si připomněli nadcházející výročí smrti tamního kněze Josefa Toufara. Kněz byl státní bezpečností obviněn ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku a 25. února 1950 zemřel na následky mučení. Několik desítek lidí přišlo do Číhoště pěšky po osmikilometrové cestě z Ledče nad Sázavou. 

Tradice poutí k tomuto datu začala loni z podnětu sdružení Mladí lidovci a nadačního fondu číhošťského kostela. "Rádi bychom se tím přihlásili k odkazu kněze, který byl schopen spojit pro dobrou věc všechny lidi," řekl ČTK Jan Zasadil ze sdružení. 

Podle předsedkyně nadačního fondu Věry Kovandové je zájem o Číhošť dost velký i jindy v roce. "Nejezdí sem jenom věřící, ale i turisté, kteří si přečetli knížku, nebo viděli operu o Toufarovi," uvedla. Popularita vsi ležící u geografického středu České republiky asi hned tak neopadne. Katolická církev totiž zahájila proces, na jehož konci by mohl být Toufar blahořečen a později i svatořečen. 

V prosinci 1949 se v číhošťském kostele při bohoslužbě údajně několikrát pohnul kříž na oltáři. Dodnes neobjasněná událost se prý později opakovala. Vládnoucí komunistický režim toho využil k útoku na katolickou církev. Toufar byl zatčen. Zemřel po krutém mučení v Praze, bylo mu 47 let. 

Dnešní liturgie se konala na faře, protože kostel Nanebevzetí Panny Marie je kvůli opravám uzavřen. S poutníky pak besedovali Miloš Doležal, autor Toufarovy biografie Jako bychom dnes zemřít měli, a také převor želivského kláštera Jindřich Zdeněk Charouz. Přispět bylo možné i na opravy kostela. 

O opravy se stará nadační fond. "Teď jsme zahájili práce na odvětrání kostela," uvedla Kovandová. Velkou část prací dělají dobrovolníci. Kolem obvodových zdí musejí kvůli odvlhčení zdiva vykopat asi 80 centimetrů hluboký kanál. Na celkovou obnovu gotického kostela by bylo potřeba alespoň šest milionů korun. V plánech nadace je rovněž vytvoření stálé expozice o Toufarovi. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)