Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Syrští povstalci propustili unesené řádové sestry

Ze světa / juml / ČTK / 10. března 2014 10:01
Syrští povstalci propustili unesené řádové sestry

Klášter ve starokřesťanském městě Maalúla
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Damašek/Bejrút - Syrští povstalci propustili v neděli na svobodu skupinu jeptišek, kterou v prosinci zadrželi v křesťanském městě Maalúla severně od Damašku. Podle agentury AFP dorazily jeptišky pozdě večer v konvoji na libanonsko-syrskou hranici a pak se vydaly do syrského hlavního města Damašku. Byly osvobozeny výměnou za propuštění 138 vězenkyň v syrském vězení.

Pravoslavné jeptišky unesla v klášteře svaté Tekly v Maalúle povstalecká fronta An-Nusra, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Do městečka Jabús na libanonsko-syrské hranici dorazil konvoj se 13 řádovými sestrami a třemi jejich pomocnicemi po devítihodinové cestě z města Jabrúd ovládaného povstalci.

Unesené jeptišky jsou především Syřanky a Libanonky. Byly drženy ve Jabrúdu, které je nyní terčem ofenzívy vládních vojsk. Podle AFP byly všechny mimořádně unavené a dvě musely být z automobilů vyneseny. Jedna z nich uvedla, že s nimi únosci dobře nakládali. Z Jabúsu odjely v mikrobusu do Damašku.

Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) se sídlem v Londýně a povstalecké zdroje v oblasti tvrdí, že propuštění jeptišek je součástí dohody se syrským režimem, v jejímž rámci bylo ze syrských věznic propuštěno 138 vězenkyň.

Incidenty, jako byl únos jeptišek, vyvolávají mezi syrskými křesťany obavy, že islamisté začnou po případném svržení prezidenta Bašára Asada útočit právě na křesťanskou menšinu. Z toho důvodu zůstává mnoho křesťanů věrných Asadovi nebo jsou v konfliktu neutrální.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)