Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Halík chce dát Templetonovy peníze na dialog církví a s ateisty

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 17. března 2014 6:23
Halík chce dát Templetonovy peníze na dialog církví a s ateisty

Tomáš Halík při projevu na Festivalu svobody 17.11.
Autor: youtube.com

Praha - Duchovní a filozof Tomáš Halík chce peníze spojené s Templetonovou cenou, jejímž laureátem se stal jako první z Čechů, věnovat zejména na iniciativy spojené s dialogem mezi církvemi a mezi věřícími a ateisty. Právě působení v této oblasti patřilo k důvodům, pro které cenu obdržel. Halík to dnes řekl v Praze novinářům. 

S oceněním za výjimečný přínos pro duchovní rozměr života je spojena odměna 1,1 milionu liber (asi 36 milionů korun). Tu má oceněný použít nikoli k osobnímu obohacení, ale k dalšímu rozvoji činností ve svém oboru. 

Profesor Karlovy univerzity Halík uvedl, že již měl konkrétní projekt, jak peníze použít. Bude jej ale muset přehodnotit vzhledem k tomu, že by využití prostředků mělo mít "více mezinárodní charakter". Zopakoval, že by část peněz chtěl věnovat také některé charitativní organizaci k rozdělení potřebným. "Můj životní styl zůstane stejný," ujistil Halík a s úsměvem odmítl novinové titulky, že si oněch 36 milionů korun vymodlil. 

K důvodům svého ocenění Halík uvedl, že mezi ně patřila také jeho činnost v podzemní církvi za komunistického režimu. Podílel se iniciativě Duchovní obroda národa, na takzvaných bytových seminářích, patřil ke spolupracovníkům kardinála Františka Tomáška. 

Po pádu komunismu se věnoval pedagogické činnosti. Podnikl studijní cesty na všech šest kontinentů, věnoval se mezináboženskému dialogu. Uvedl v této souvislosti, že si váží ateistů, kteří mají vnitřní důvody pro své přesvědčení, Má ale za to, že u většiny z nich ale tento postoj pramení z neznalosti. 

Templetonova cena, kterou Halík převezme 14. května v Londýně, bývá označována jako Nobelova cena v oblasti duchovních nauk. Nadace Johna Templetona, zesnulého investora a filantropa, vyzdvihla, že pětašedesátiletý Halík se po sovětské invazi a okupaci Československa v letech 1968 až 1998 zasloužil o budování náboženské a kulturní svobody. Zdůraznila, že letošní laureát se stal mezinárodně uznávanou osobností obhajující dialog mezi různými vyznáními a nevěřícími. Halík je autorem dvou stovek 200 a knih. Jeho díla byla přeložena do 18 jazyků. 

První laureátkou ceny se v roce 1973 stala misionářka, humanitární pracovnice a katolická řeholnice Matka Tereza. K dalším jejím držitelům patří ruský spisovatel Alexandr Solženicyn, tibetský duchovní vůdce dalajlama, zakladatelka celosvětového katolického hnutí Fokoláre Chiara Lubichová a jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)