Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež schválil návrh reformy, který má zachránit existenci vatikánské banky

Ze světa / MiH / ČTK / 7. dubna 2014 17:07
Papež schválil návrh reformy, který má zachránit existenci vatikánské banky

ilustrační foto: Bazilika sv. Petra ve Vatikánu
Autor: Wikipedia.org / Ben Mitchell / Creative Commons

Vatikán - Papež František schválil návrh reformy, který má udržet v činnosti vatikánskou banku. Ukončil tak rok spekulací o tom, zda papež nechá instituci, která již desetiletí způsobuje církvi problémy, zavřít, napsala agentura Reuters. 

Vatikánskou banku, jejíž oficiální název je Institut náboženských záležitostí (IOR), založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce. Má na starosti také penzijní systém pro tisíce zaměstnanců Vatikánu. Banka není přístupná veřejnosti. Mezi jejích 19.000 klientů patří zaměstnanci Vatikánu, řeholní řády, preláti a akreditovaní diplomati ve Vatikánu. Pověstí banky však otřáslo množství různých pochybení lidí, kteří byli oprávněni mít v bance účet, a pochybné jednání s finančními institucemi v Itálii. 

"IOR bude pokračovat v provozu s obezřetností a poskytne specializované finanční služby katolické církvi po celém světě," uvádí se v prohlášení, které zveřejnil Vatikán spolu s oznámením, že papež schválil další provoz banky. 

Finance vatikánské banky byly dlouhou dobu opředeny tajemstvím. Od 80. let minulého století důvěrou v banku otřáslo několik skandálů a časopis Forbes ji označil za nejvíce uzavřenou banku světa. Nunzio Scarano, bývalý vysoký finanční úředník Vatikánu, který měl úzké napojení na IOR, je v současné době obviněn ze spiknutí za účelem podloudného převodu milionů dolarů do Itálie ze Švýcarska v rámci systému, který měl pomoci bohatým přátelům vyhnout se placení daní. V jiném případě je rovněž obžalován z praní milionů eur přes IOR. 

Za poslední rok IOR prošla pod novým vedením obrovskou proměnou. Prezidentem banky je nyní Ernst von Freyberg a banka si vysloužila i uznání od italských soudců za spolupráci při vyšetřování Scarana. Von Freyberg byl jedním z posledních lidí jmenovaných bývalým papežem Benediktem XVI. před jeho rezignací. Pod jeho vedením IOR uzavřela stovky účtů, zavedla přísná opatření pro boj proti praní špinavých peněz a zahájila několik vyšetřování podezřelých aktivit. Do léta má dokončit podrobnou kontrolu svých klientů. 

Návrh, který má udržet banku dále v provozu, vytvořily různé komise a australský kardinál Geroge Pell, vedoucí nového vatikánského oddělení známého jako sekretariát pro hospodářství. Návrh má podle prohlášení zajistit, že IOR bude plnit své poslání v rámci nové finanční struktury Vatikánu. Papež také zdůrazni, že pro budoucnost banky je důležitá transparentnost. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 96)