Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Minorité v Brně vystavili restaurovanou řezbu Oplakávání Krista

Kultura / vlu / ČTK / 16. dubna 2014 15:31

Brno - Pět let pracovali restaurátoři na dřevořezbě Oplakávání Krista, uchovávané konventem minoritů v Brně. Výsledek jejich úsilí si mohou o velikonočních svátcích prohlédnout návštěvníci kostela svatých Janů v centru Brna. Restaurátorský zásah si vyžádal 775.000 korun. Přinesl řadu překvapivých zjištění, avšak otázka autorství a přesného původu zůstává otevřená, řekl dnes restaurátor Igor Fogaš.

Odborníci řadí řezbu z lipového dřeva do let 1500 až 1511. Její inspirací byl nejspíš grafický list Albrechta Dürera, umělce podunajské školy, ze kterého neznámý sochař téměř okopíroval některé postavy. Další přidal, řezbu tak tvoří 11 figur, které se sklánějí nad ležícím tělem Krista sejmutého z kříže.

Dřevo za víc než půl tisíciletí poškodil hmyz, plísně i neopatrná manipulace. Výtvarnou kvalitu díla potlačovaly opakované přemalby. Některá místa překrývalo více než 20 vrstev, restaurátoři se snažili přiblížit k té nejstarší celistvě dochované. "Kvalita použitého materiálu i výtvarného zpracování jednotlivých vrstev se postupem času zhoršovala," podotkl Fogaš.

Restaurátoři zjistili také jeden překvapivý zásah do původní umělecké koncepce díla. Neznámý sochař ztvárnil Krista nahého. Jeho tělo halil jen splývající plášť Panny Marie, která se nad ním skláněla. Kdosi však cíp pláště přepracoval na bederní roušku - možná se pozdější generace těžko smiřovaly s představou, že Ježíš je nahý.  

Zatím je dřevořezba v hlavní lodi kostela svatých Janů. Umístění však není definitivní. "Máme vyhlédnuté pěkné místo v Loretě," uvedl představený kláštera Bohdan Heczko. Brněnská loretánská kaple patří spolu se sousedním minoritským kostelem k cenným barokním památkám.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)