Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Díla sochaře Otmara Olivy ozdobí kostel s Pražským Jezulátkem

Kultura / vlu / ČTK / 1. května 2014 20:42
Díla sochaře Otmara Olivy ozdobí kostel s Pražským Jezulátkem

Otmar Oliva
Autor: Wikipedia.org / Michal Maňas / Creative Commons

Velehrad (Uherskohradišťsko) - Sochař Otmar Oliva připravuje ve svém velehradském ateliéru liturgické předměty pro pražský kostel Panny Marie Vítězné, kde je uložena soška malého Ježíška známá jako Pražské Jezulátko. Mají být hotové do 15. října 2015, kdy se připomíná 500. výročí Terezie od Ježíše známé též jako Terezie z Ávily, patronky karmelitánů, kteří jsou správci chrámu.

"Je to vstup nové liturgie do prostoru, který vznikl v době, kdy církev a kultura tvořily jednotu. Je to pro mě velká čest a milost, ale i velká odpovědnost," řekl dnes ČTK Oliva. V kostele bude nový oltář, ambon (vyvýšené místo, odkud se při mši čte slovo boží), sedm svícnů, kříž i křtitelnice a kropenka v jednom. Oliva vytvoří i nový trůn pro Pražské Jezulátko, na němž bude soška při zvláštních příležitostech vystavována.

Liturgické předměty velehradský sochař, který už mimo jiné zdobil například kapli svatořečeného papeže Jana Pavla II., vesměs odlije z bronzu. Poté budou postříbřeny či pozlaceny nebo jen vyleštěny. Zatím je Oliva má v ateliéru vymodelované z vosku. Podle něj musí být všechno odlito nejpozději příští rok na jaře, poté předměty čekají povrchové úpravy tak, aby byly připravené na slavnost pořádanou k výročí.

Katolická církev si svátek Terezie od Ježíše připomíná 15. října. Tato španělská mystička se v roce 1970 stala první ženou, kterou papež jmenoval učitelkou církve. Narodila se 28. března 1515 v Ávile, příští rok to bude 500 let. V 17. století byla svatořečena. Podle jedné z legend vlastnila sošku malého Ježíška, která je ve světě proslulá jako Pražské Jezulátko.

Darovala ji prý své přítelkyni, jejíž dcera se chystala na cestu do Prahy. Když se roku 1556 vévodkyně Marie Manriqueová de Lara vdávala do Čech za Vratislava z Pernštejna, dostala sošku od své matky jako svatební dar. Její ovdovělá dcera Polyxena z Lobkovic pak vzácnou sošku darovala roku 1628 klášteru bosých karmelitánů u kostela Panny Marie Vítězné.

Soška patří mezi kulturní památky, podle odborníků je historicky doložena v 16. století, údajně by ale mohla být ještě starší. Další legenda praví, že se Ježíšek zjevil španělskému mnichovi, který podle jeho podoby vymodeloval voskovou sošku. Jádro dnešní sošky je vyřezáno ze dřeva potaženého pravděpodobně plátnem a barevným voskem. Ročně si Pražské Jezulátko prohlédne 400.000 turistů a věřících z celého světa. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)