Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Evangelíci a další lidé v celém Česku férově posnídali

Domácí zpravodajství / kir / ČCE- Vrchlabí / 13. května 2014 12:17
Evangelíci a další lidé v celém Česku férově posnídali

Fair trade kafe
Autor: Wikimedia Commons

Vrchlabí - Historicky poprvé se 10. května ve Vrchlabí konala takzvaná Férová snídaně. Jedná se o happening formou pikniku, který se  konal kromě Vrchlabí i v dalších 114 městech v Česku na oslavu Světového dne pro spravedlivý obchod (fair trade). Na Otevřené farní zahradě u sborového domu Českobratrské církve evangelické se ke společné snídani sešly zhruba tři desítky lidí.

Každý, kdo přišel společně posnídat, přinesl také něco dobrého pro ostatní. „Na nedostatek jídla jsme si opravdu nemohli stěžovat,“ řekl Jakub Kašpar, místokurátor Sboru ČCE ve Vrchlabí, koordinátor Férové snídaně. „Pila se férová káva, čaj i kakao, mléko z farmy z nedalekých Kunčic, na domácí chleba a rohlíčky byla k namazání domácí marmeláda, nebo pomazánka z tvarohu od místního faráře s domácí pažitkou,“ dodává. „Kdo nepřišel, prohloupil – hlavní problém jsme měli v tom, kdo si odnese to, co zbylo,“ uzavírá Jakub Kašpar s úsměvem.

Férová snídaně je, kromě sousedského setkání, také podporou produktů, za něž pěstitelé, většinou z rozvojových zemí, dostali spravedlivě zaplaceno a při jejichž výrobě byl brán ohled na životní prostředí a nebyla zneužita dětská práce. Kromě produktů spravedlivého obchodu jsme použili biopotraviny a produkty farmářů z našeho regionu i výpěstky z vlastních zahrádek. „Férová snídaně má za cíl podpořit nejen spravedlivý obchod, ale i ekologicky šetrné a ohleduplné farmáře a lokální a regionální produkci. Každý se také může pochlubit nejen vlastními nápady a kuchařským uměním, ale také zahradnickými úspěchy,“ říká Jakub Kašpar.

„Do akce se zapojuje stále více lidí, to svědčí o rostoucím zájmu spotřebitelů o spravedlivě obchodované produkty a o to, kdo a za jakých podmínek pro ně například kávu nebo kakao pěstuje,"  sdělil koordinátor Férové snídaně Stanislav Komínek z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje. „Letos se na podporu lokálních a fairtradových pěstitelů piknikovalo na více než 100 místech republiky, počet míst se tak za poslední dva roky zdvojnásobil," doplnil Komínek.

Zájem o fair trade lze vyčíst i ze stále rostoucího prodeje těchto výrobků. Čeští spotřebitelé nakoupili vloni výrobky s certifikací Fairtrade v hodnotě 174 milionů korun. Maloobchodní obrat se oproti roku 2012 zvýšil o celých 80 %. „Výrobky se známkou Fairtrade jsou pro spotřebitele stále dostupnější. To je rozhodující faktor, který vloni ovlivnil rekordní nárůst spotřeby. Fairtradové produkty jsou dnes k dostání ve většině maloobchodních a kavárenských řetězců,“ upřesnila Hana Chorváthová z organizace Fairtrade Česko a Slovensko, která pravidelně tato data zvěřejňuje. Nejoblíbenějším fairtradovým produktem u nás zůstává káva.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)