Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Súdán: Trest smrti pro křesťanskou konvertitku

Ze světa / juml / ČTK / 15. května 2014 16:17

Chartúm - Súdánský soud dnes vynesl trest smrti nad těhotnou ženou, která prý konvertovala ke křesťanství. Podle agentury AFP ale bude trest vykonán až za dva roky, až sedmadvacetiletá Meriam Ishagová porodí. Žena jakoukoli vinu odmítá.

"Dali jsme vám tři dny na rozmyšlenou, ale vy trváte na tom, že se k islámu nevrátíte. Odsuzuji vás proto k trestu smrti oběšením," řekl soudce. Ženu zároveň nařídil zbičovat sta ranami za údajné smilstvo. Manželství s křesťanem totiž soud neuznal za platné.

Ishagová prohlásila, že byla svou matkou vychována jako ortodoxní křesťanka, protože její muslimský otec s nimi údajně nežil. Zatčena byla již v srpnu 2013 za smilstvo, letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry.

Rozsudek vyvolal vlnu kritiky ze strany velvyslanectví západních zemí i humanitárních organizací. "Amnesty International věří, že Meriam je vězněm svědomí, odsouzená pouze na základě svého náboženského vyznání, a musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěna," řekl zástupce organizace pro Súdán Manár Idris.

Po odtržení Jižního Súdánu v roce 2011 vyznává v zemi více než 95 procent obyvatel islám. Súdán se řídí tradičním islámským právem šaría.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 126)