Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Brněnské Noci kostelů se zúčastnilo rekordních 128.000 lidí

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 24. května 2014 10:21
Brněnské Noci kostelů se zúčastnilo rekordních 128.000 lidí

Noc kostelů 2014
Autor: nockostelu.cz

Brno - Teplé a suché počasí přilákalo v pátek večer na Noc kostelů v brněnské diecézi dosud nejvíce návštěvníků. Církevní památky si prohlédlo 128.000 lidí, o 5000 víc než loni. Počasí přálo návštěvám sakrálních památek po dlouhé době, poslední tři ročníky totiž propršely, řekla ČTK mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Pro zájemce se otevřelo 160 kostelů, modliteben a duchovních center. "Lidé se shromažďovali už dlouho před 17:50, kdy akci zahájilo společné zvonění. Připravili jsme totiž program pro celé rodiny, který přibližoval historii jednotlivých míst, děti se mohly zúčastnit her či sledovat divadelní představení," uvedla Jandlová.

Velký zájem byl o návštěvu věží a možnost rozhlédnout se po večerním Brně. "Lidé stáli frontu na věž kostelů sv. Jakuba, sv. Petra a Pavla či v Židenicích u sv. Cyrila a Metoděje. Velký zájem byl nejen o věž, ale o celý kostel v Křenové ulici, který jsme letos zpřístupnili poprvé," popsala Jandlová. Mnozí z věží také sledovali první ohňostroj z festivalu Ignis Brunensis, který se konal na Špilberku.

Velký zájem byl také o návštěvu mimořádně zpřístupněné kaple Matky Boží u hradu Veveří. "Přišlo se na ni podívat zhruba 500 lidí, jimž byla k dispozici komentovaná prohlídka interiéru, okolí, pásmo žalmů a barokní hudby a také výstava kopie vzácného gotického obrazu Madony z Veveří," řekla Jandlová.

Počet chrámů zapojených do akce v minulých letech pravidelně stoupal, letos se tento růst zastavil vzhledem k tomu, že nabídka už je velmi široká.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 128)