Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se zastal Romů a mluvil o jejich pastoraci

Ze světa / vlu / Radiovaticana.cz / 7. června 2014 21:20
Papež se zastal Romů a mluvil o jejich pastoraci

Papež František
Autor: Facebook.com / Don Guido Marini

Řím - Papež František odsoudil nepřátelství a opovržení, jimž musí čelit Romové v každodenním životě, a vyzval k větší snaze o jejich integraci do "civilizovaného života". Papež to řekl ve čtvrtek během setkání s mezinárodními pracovníky činnými v pastoraci romského etnika, které v Římě organizuje Papežská rada pro pastoraci migrantů a lidí mimo domov.

„Romové se často ocitají na okraji společnosti a mnohokrát se na ně pohlíží s nepřátelstvím a podezíravostí. Vzpomínám si, jak tady v Římě mnohdy cikáni nastoupili do autobusu a řidič ihned hlásil: Pozor na peněženky! To je výraz opovržení. Možná je tu i něco pravdy, ale přesto je to pohrdání…“

S romským etnikem se nepočítá v politice, ekonomice, ani v lokálním společenském dění, pokračoval papež, aniž by popíral, že se jedná o „složitou realitu“. Navzdory tomu, zdůraznil, jsou také Romové povoláni k tomu, aby přispívali k obecnému dobru, nesli za ně spoluzodpovědnost, plnili své povinnosti a podporovali práva každého jednotlivce.

Evangelium je radostná zvěst pro každého člověka

Petrův nástupce nastínil také všeobecné důvody chudoby, která zasahuje nejslabší složky společnosti. Poukázal na chybějící vzdělávací struktury, omezený přístup ke zdravotní péči, diskriminaci na pracovním trhu a nedůstojné bydlení.

„Tyto vady sociálního pletiva postihují všechny bez rozdílu, avšak sociálně nejslabší skupiny se snáze stávají oběťmi nových forem otroctví. Do osidel vykořisťování, nucené žebroty a různých forem zneužívání totiž spíše upadají lidé, kteří nejsou nijak chráněni. Romové patří k těm nejzranitelnějším, zejména tehdy, když chybí pomoc k jejich integraci a podpoře jednotlivce v různých sférách občanského života.“

Právě zde se tedy otevírá pole působnosti pro katolickou církev, podotkl papež. „Evangelium je radostná zvěst pro každého člověka, avšak zejména pro nejslabší a marginalizované lidi, poznamenal. Církev má v pastoraci romského etnika reagovat na moderní formy pronásledování, útisku a mnohdy také otroctví, zdůrazňoval římský biskup. Ani mezinárodní společenství ovšem nesmí zůstat lhostejné:

„Je nezbytné (…) úsilí územních i státních institucí a podpora mezinárodního společenství, zacílené na projekty a konkrétní zásahy, které by zlepšovaly kvalitu života. Obtíže a strádání bratří musí každého vyprovokovat k tomu, aby svou pozornost zaměřil na důstojnost každé lidské bytosti“.

V závěru papež vyslovil přání, aby pastorační pracovníci mezi romským etnikem zosobňovali laskavou a radostnou tvář církve.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 123)