Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se modlil s vůdci Izraele a Palestiny za mír

Ze světa / juml / ČTK / 8. června 2014 8:18
Papež se modlil s vůdci Izraele a Palestiny za mír

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur / Creative Commons

Vatikán / Aktualizováno - Papež František se dnes večer ve vatikánských zahradách spolu s prezidenty Izraele a Palestiny Šimonem Peresem a Mahmúdem Abbásem modlil za mír na Blízkém východu. Oznámily to tiskové agentury. Papeže a prezidenty, kteří usedli do křesel na pažitu uprostřed Vatikánu, provázel podle agentury AFP pravoslavný patriarcha, konstantinopolský arcibiskup Bartoloměj I., jakož i komorní smyčcový orchestr, obstarávající hudební doprovod pro meditaci.

Zástupci tří náboženství - křesťanství, judaismu a islámu - se pak začali modlit za mír v italštině, hebrejštině, arabštině a angličtině.

Peres a Abbás se na veřejnosti setkali díky papežově překvapivému pozvání po více než roce, upozornila agentura Reuters a připomněla, že americké pokusy oživit mírová jednání před měsícem ztroskotaly za vzájemného hořkého obviňování.

Ve Vatikánu však chyběl jeden z klíčových hráčů, izraelský premiér Benjamin Netanjahu; Peres příští měsíc svůj úřad opustí. Netanjahu sice vatikánskou schůzku přímo nekomentoval, nicméně před policejní jednotkou dnes naznačil, že modlitby bezpečnost nenahradí.

Vatikán se snažil předem krotit očekávání, že by společná modlitba, označená za "pauzu od politiky", mohla okamžitě vést k nějakému průlomu. 

"Modlitební setkání nebude zprostředkováním, anebo hledáním východisek. Setkáme se, abychom se modlili, toť vše. A pak každý půjde domů," uvedl papež po návratu z cesty po Blízkém východu, kterou uskutečnil koncem května. Připustil, že by bylo "bláznovstvím", aby sám za nynější situace předkládal nějaké mírové nabídky. Modlitba má být spíše ukázkou, že tři vyznání - katolické, judaismus a islám - mají společné kořeny a měla by v zájmu míru spolupracovat.

Pro modlitbu byla vybrána zahrada bez náboženských symbolů, aby se tak vyhovělo požadavkům hlavního izraelského rabína, který židům zakázal vstupovat do cizích chrámů.

Františkova iniciativa přišla v době, kdy je mírový proces v krizi, ovzduší mezi Izraelci a Palestinci poznamenané oboustrannou nedůvěrou a řešení nekonečného konfliktu vypadá vzdálenější než kdy jindy. Na sestavení nové palestinské vlády, v níž jsou i členové radikálního Hamasu, odpověděla izraelská vláda ohlášením masivní výstavby nových bytů pro tisíce osadníků na okupovaných územích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
25%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 119)