Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané v Malajsii definitivně nesmějí Boha označovat "Alláh"

Ze světa / juml / ČTK / 23. června 2014 12:26

Kuala Lumpur - Označovat Boha slovem "Alláh" smějí v Malajsii s definitivní platností pouze muslimové. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který dnes zamítl odvolání římskokatolické církve proti zákazu vyhlášenému malajsijskou vládou. Římskokatolická církev namítá, že zákaz porušuje práva menšin v této převážně islámské zemi. "Alláh" je arabský výraz pro jediného boha a podle serveru BBC News ho v Malajsii v tomto smyslu běžně používají vyznavači různých náboženství.

Vládní zákaz podpořil již loni odvolací soud nižší instance a federální soud dnes rozhodnutí nižšího soudu potvrdil v poměru čtyř proti třem hlasům. Odvolání podával křesťanský týdeník píšící v malajštině, který protestoval proti tomu, že navzdory letitému zvyku nesmí pro boha používat slovo "Alláh".

"Jsme zklamáni. Čtyři soudci, kteří nám upřeli právo odvolání, zřejmě nechápou základní práva menšin," postěžoval si reverend Lawrence Andrew, redaktor časopisu The Herald, který je v centru sporu. "Omezuje to svobodu vyznání. Jsme v této zemi menšina, a když jsou nám upírána naše práva, lidé to vnímají," dodal.

Vláda ale tvrdí, že by toto slovo mělo být vyhrazeno pouze pro muslimy, kteří tvoří dvě třetiny z 29 milionů obyvatel země. Argumentem vládních úřadů je tvrzení, že pokud budou slovo "alláh" používat jiná náboženství, může to muslimy mást a vést je k obrácení na jinou víru.

Zástupci křesťanské komunity to popírají a připomínají, že křesťané mluvící malajštinou po staletí používali výraz "alláh" pro boha ve svých překladech bible, při modlitbách či v písních, než se proti tomu úřady rozhodly zakročit. Křesťané v Malajsii představují asi devět procent populace a jsou soustředěni především ve východních státech Sabah a Sarawak na ostrově Borneo.

V malajsijské ústavě je zakotvena svoboda vyznání, podle agentury AP ale lze předpokládat, že dnešní rozhodnutí nejvyššího soudu dále posílí stížnosti křesťanů, buddhistů a dalších náboženských menšin, které prohlašují, že s nimi vláda a soudy nejednají vždy spravedlivě.

Spory kolem výrazu "Alláh" vyvolaly v posledních letech také nepokoje. V roce 2009 nižší soud zrušil vládní zákaz užívání slova "Alláh" křesťany, což vyvolalo řadu žhářských a vandalských útoků na kostely a další křesťanské svatyně. V roce 2013 odvolací soud toto rozhodnutí změnil s tím, že pojem "alláh" není bytostnou součástí křesťanské víry, a katolická církev se poté odvolala k nejvyššímu soudu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
20%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 133)