Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

U Hradu se uskutečnil protest proti militantnímu islamismu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 24. června 2014 6:56
U Hradu se uskutečnil protest proti militantnímu islamismu

Demonstrace ICEJ proti militantnímu islamismu
Autor: icej.cz / David Petrla

Praha - Asi desítka lidí včera u sochy prvního československého prezidenta T.G. Masaryka na Hradčanském náměstí protestovala proti "militantnímu islamismu". Účastníci akce poté předali Kanceláři prezidenta republiky protestní prohlášení. Protestu přihlíželo asi pět desítek lidí včetně turistů a novinářů.

"Chceme tímto otevřeným dopisem podpořit ty, kteří se staví proti ideologii militantního islamismu. Chceme vyjádřit podporu i Vašemu postoji, který v této oblasti dlouhodobě a konzistentně zastáváte s vehemencí Vám vlastní," stojí v prohlášení nazvaném Sedm vět, které je adresováno hlavě státu Miloši Zemanovi.

V další části textu, který vydala česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém s Centrem SION Hradec Králové, Českou společností přátel Izraele a Operací Ester, podepsaní odmítají kompromisy s "militantní ideologií, která pošlapává na mnoha místech současného světa základní lidská práva". Odmítají také bagatelizování "tohoto nebezpečí".

Protest se uskutečnil v reakci na diskuze nad kontroverzními výroky prezidenta Zemana na adresu islámu. "Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu. Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitismus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," uvedl prezident na konci května při příležitosti oslav dne izraelské nezávislosti.

Výroky odsoudila například Organizace islámské spolupráce, která žádala prezidentovu omluvu. Zeman ji ale odmítl. Arabské diplomaty pak ujistil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), že Česko nesouhlasí s tím, aby bylo jakékoli náboženství automaticky spojováno s násilím. Uvedl, že ČR bude vždy podporovat náboženskou toleranci a spolupráci s arabským světem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
19%
 
Ne
26%
 
Nevím
4%
 
(Počet hlasů celkem: 131)