Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Policisté letos vrátili církvi šest děl ukradených v kostelech

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 25. července 2014 11:09
Policisté letos vrátili církvi šest děl ukradených v kostelech

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Policisté letos vrátili církvi šest uměleckých děl, která v uplynulých letech ukradli pachatelé z jejích objektů v Česku. Jde například o dřevěné sochy z kostelů v Kováni na Mladoboleslavsku a v Říčkách v Orlických horách nebo renesanční cínovou křtitelnici z Bystřice na Jičínsku. Ukradené předměty mají nevyčíslitelnou historickou hodnotu a policisté je v řadě případů našli v nabídkách zahraničních aukčních síní. Na policejním webu to dnes uvedla mluvčí Petra Strašilová. 

Krádeží uměleckých předmětů zejména ze sakrálních objektů přibylo po roce 1989. Důvodem byl hlavně velký zájem zahraničních obchodníků o kvalitní díla a nízká úroveň zabezpečení většiny objektů, uvedla mluvčí. 

Zhruba pět let po listopadové revoluci ukradli zloději i zmíněnou křtitelnici z bystřického kostela. Loni se objevila v nabídce aukčního domu ve Stuttgartu a letos v červnu ji policisté přivezli zpět do Česka. 

Letos na jaře policisté našli na internetovém portálu aukčního domu v italském Bolzanu sochu Ježíše Krista Trpitele, která byla v roce 1999 ukradena z kostela Nejsvětější Trojice v Říčkách. Plastiku z roku 1800 předali zástupcům církve tento měsíc. Rovněž jim dali sochu svatého Víta, která pochází z let 1761 až 1770 a zloději ji ukradli v kováňském kostele sv. Františka Serafínského. Policisté ji podle mluvčí našli loni v Rakousku. 

Mluvčí doplnila, že v roce 2012 policisté církvi vrátili devět ukradených uměleckých předmětů, loni jich bylo 11.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)