Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Chládek na schůzce uklidňoval zástupce církevních škol

Ze světa / juml / ČTK / 25. července 2014 16:06
Chládek na schůzce uklidňoval zástupce církevních škol

Ministr školství Marcel Chládek
Autor: msmt.cz

Praha - Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek (ČSSD) zástupce církevních škol ujišťoval, že cílem připravované reformy není jejich poškození. O novém způsobu financování soukromého a církevního školství s nimi debatoval na dnešním jednání, o němž ČTK úřad informoval v tiskové zprávě. Chládek se před několika dny setkal i s představiteli soukromých škol.

Ministerstvo plánovalo, že soukromým a církevním školám přestane vyplácet dotace na provoz. Tyto náklady u veřejných škol hradí zřizovatelé, což jsou kraje nebo obce. Proti tomuto úmyslu, který měl ušetřit státní pokladně zhruba 400 milionů korun ročně, se záhy zvedla vlna nesouhlasných reakcí. Podle kritiků by to mohlo k zániku řady škol, z nichž některé se věnují také handicapovaným a sociálně znevýhodněným dětem. Náklady na žáka v rámci veřejných rozpočtů jsou přitom podle údajů OECD v soukromých a církevních školách o 37 procent nižší než ve státních.

Vedení resortu následně oznámilo, že se bude financováním těchto škol zabývat znovu a v úterý zřídilo pro tento účel pracovní skupinu. Ministr Chládek do ní dnes osobně pozval i zástupce církevních škol. Na schůzce je ujistil, že financování těchto vzdělávacích ústavů se bude řešit v rámci komplexní změny financování regionálního školství. "Celá věc má samozřejmě sociální rozměr a v návrhu bude zohledněna práce jak s nadanými dětmi, tak s těmi s různými formami postižení. Změna nepostihne církevní a soukromé školy, které poskytují kvalitní služby," prohlásil na jednání.

Jeho průběh hodnotil pozitivně také generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. "Podporujeme a vítáme pozitivní posun v tom, že ministerstvo školství vnímá vzdělání jako důležité bez ohledu na zřizovatele," poznamenal.

Proti omezení finanční podpory pro soukromé a církevní školy se postavili také lidovci, kteří kvůli tomu chtěli vyvolat diskuzi v rámci koalice. Vznik pracovní skupiny podpořili a podle úterních slov předsedy strany a vicepremiéra Pavla Bělobrádka do ní budou nominovat zástupce.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 93)