Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ČT: Ministerstvo školství zrušilo záštitu nad projektem o islámu

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 12. září 2014 6:52
ČT: Ministerstvo školství zrušilo záštitu nad projektem o islámu

Ilustrační foto - Irácká dívka s hidžábem
Autor: Wikipedia.org / Christiaan Briggs / Wikimedia Commons

Praha - Ministerstvo školství odebralo svou záštitu projektu Muslimové očima českých školáků, který měl středoškolským studentům přiblížit odlišnou kulturu a vychovávat je k toleranci. Podle ministra Marcela Chládka (ČSSD) měli někteří rodiče z projektu obavy a zrušení podpory doporučili také odborníci. Projekt zatím v žádné škole nezačal. Uvedla to Česká televize (ČT).

Projekt dva roky připravovali odborníci a studenti Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Pro střední školy je dobrovolný. Ministerskou záštitu získal letos v lednu od tehdejšího ministra Dalibora Štyse, teď byla zrušena.

"Tak jak se připravovala ta realizace a i z těch samozřejmě důvodů obav jednotlivých rodičů, tak odborníci na danou problematiku doporučili spíše tuto záštitu odejmout," řekl televizi Chládek. "Rozhodně žádní rodiče dětí se nesetkali v praxi s tímto projektem," uvedla organizátorka projektu Klára Popovová.

Za propagandistický a jednostranný, připravený tak, aby vykresloval islám v příznivém světle, považují projekt autoři facebookové stránky Islám v ČR nechceme. To odmítl Bronislav Ostřanský z Orientálního ústavu Akademie věd ČR, podle kterého se informace obsažené v projektu zakládají na pravdě a jde jen o didaktickou příručku.

O projekt se podle ČT nyní zajímá jen několik středních škol. Třeba pražské Gymnázium Jana Keplera je rozhodnuto se do něj zapojit, přestože ministerstvo svou podporu stáhlo.

Zástupci sdružení Islám v ČR nechceme dnes doručili do Poslanecké sněmovny petici proti udělení vyššího stupně náboženské registrace pro Ústředí muslimských obcí. Archy podepsalo podle jejich informací přes 22.000 lidí. Muslimské ústředí přitom žádost o přiznání zvláštních práv, které státem uznaným církvím lze udělit po desetileté registraci, zatím nepodalo a navíc zřejmě nesplňuje některé další podmínky. Desetiletá lhůta Ústředí muslimských obcí uplyne 17. září.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)