Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež František dnes v Soulu blahořečil 124 korejských mučedníků

Ze světa / MiH / ČTK / 16. srpna 2014 7:52
Papež František dnes v Soulu blahořečil 124 korejských mučedníků

Papež František
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Soul - Papež František dnes během bohoslužby pod širým nebem v Soulu blahořečil 124 korejských křesťanských mučedníků z 18. a 19. století. Informovala o tom agentura AP. Slavnostní událost, která je jedním z vrcholů pětidenní návštěvy hlavy katolické církve v Jižní Koreji, sledovaly stovky tisíc lidí. 

V centru korejské metropole se podle agentury AFP shromáždil až jeden milion lidí, na jejichž bezpečnost dohlíželo přes 30.000 policistů. Do nejpřísněji střežené zóny kolem pódia s oltářem se ale dostalo jen 200.000 věřících, kteří se předem registrovali a prošli bezpečnostními prohlídkami. Před začátkem bohoslužby papež projel mezi davy v otevřeném autě a zastavil se u skupiny pozůstalých po obětech havárie trajektu Sewol z letošního dubna, aby jim požehnal. 

Papež blahořečil více než stovku křesťanů, kteří byli kvůli své víře zabiti mezi roky 1791 a 1888. Blahořečení ke prvním krokem k případnému svatořečení. "Byli ochotní přinášet obrovské oběti... Jejich příklad může být poučný pro nás, kteří žijeme ve společnosti, kde vedle nedozírného bohatství tiše bují chudoba a kde se jen zřídkakdy věnuje pozornost nářkům těch nuznějších," řekl shromážděnému davu papež, podle nějž by památka mučedníků měla vyzývat k otázce, zda bychom byli my sami dnes ochotní položit za něco život. 

Katolická církev je přesvědčena, že celkem zahynulo za vlády dynastie Čoson násilnou smrtí na 10.000 korejských katolíků. Panování dynastie, která se snažila uzavřít Korejský poloostrov před západními vlivy, skončilo v roce 1910, kdy Japonsko anektovalo Koreu a začala pětatřicetiletá kolonizace země. V současnosti katolíci představují více než deset procent z padesátimilionové jihokorejské populace. 

Pro Františka je návštěva Jižní Koreje jeho třetí zahraniční cestou od loňského zvolení papežem. Jde o první návštěvu hlavy římskokatolické církve v této zemi po 25 letech. Papež Jan Pavel II. v Jižní Koreji v roce 1984 rovněž blahořečil velkou skupinu mučedníků - bylo jich 103. 

Papeže, který do Koreje přiletěl ve čtvrtek, dnes ještě nedaleko Soulu čeká setkání s hendikepovanými v zařízení, které v 70. letech založil zdejší katolický kněz. 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)